» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ország legnagyobb szabadtéri ipari skanzenje.


Az Ajkához tartozó Csingervölgyben, a Molnár Gábor Parkerdőben levő múzeum több szempontból is különleges.

Alapításakor, 1965-ben ez volt az ország első olyan ipari jellegű skanzenje, amelyet egy hajdani bánya területén hoztak létre, az épületek és a gépek egy része onnan maradt meg. Az egykori Ármin aknát 1959-ben azért szüntették meg, mert függőlegesen eldeformálódott, nem tudták leküldeni a kasokat, így a szén elszállítása is lehetetlenné vált.

Az aknagépházban látható az a 2 dugattyús gőzgép, amely az utolsóként működött aknaszállító gépként gőzzel Magyarországon, 1904 és 1959 között mozgatta a kasokat. Egy szomorú esemény is fűződik a helyhez, ott történt az ország második legtöbb emberéletet követelő bányaszerencsétlensége 1909. január 14-én reggel, amelyben 55 bányász lelte halálát. Az udvaron kopjafa őrzi az emléküket.

Az udvaron még számos érdekességet talál a látogató. A Karlik-féle kötélszállító gép a völgybeli György táró aljától a függőleges aknáig segített a szállításban. Alsócsingerből a föld alatt továbbította a bányászati segédanyagokat, felfelé pedig a szenet. A berendezés egy elhagyott épületben állt, s miután a tulajdonos önkormányzat azt lebontotta, a gépet átszállították a múzeumba. A Skoda gyárban, 1926-ban gyártott szerkezet nagyon ritka, Magyarországon ezenkívül még egyről van tudomásuk a szakembereknek.

A kiállítás része többféle bányavasúti mozdonykülönlegesség, a bányaművelésben alkalmazott kaparó, szalagberendezés, vitla, fúrógép, szivattyú és más gépek. A bemutató táróban a bányában alkalmazott összes biztosítási módot, annak fejlődését lehet nyomon követni.

A kiállítóhely másik, országosan egyedülálló leleteket őrző része az őslény kőzettár, ahol az Ajkához közeli Iharkúton fellelt dinoszaurusz maradványokból és a kutatáskor használt eszközökből is láthatók darabok. Az egyik dinó a város és az ismert geológus, Kozma Károly után az Ajkaceratops kozmai nevet kapta.

Egyedülálló lehetnek számítanak a 85 millió éves fosszilis fenyőgyanta-darabok, amelyben kréta kori pókok és pattanóbogarak egyedeit azonosították, ezekből kettőt szintén a Bányászati Múzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők.Tartomány:Veszprém
Település:Ajka
Cím:Ajka, Parkerdő, Bányászati Múzeum
GPS: 47° 6′ 20.36844″, 17° 33′ 31.41936″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward