» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Értékeld Te is:

A 16. századi parkban elhelyezett szobrok - furcsa óriások, sárkányok, háromfejű kutyák - mitológiai jeleneteket ábrázolnak groteszk formában.


A mitológiai hősöket felvonultató különös alkotásai közötti összefüggéseket mind a mai napig nem sikerült megfejteni.

A Viterbóhoz közeli Bomarzóban található Szörnyek Parkja - Parco dei Mostri avagy Sacro bosco, vagyis Szent Erdő nevű park építése az 1500-as évekre nyúlik vissza. 

A parkban elhelyezett szobrok részben mitológiai jeleneteket ábrázolnak groteszk formában, részben az itáliai irodalom egyes kiemelkedő alkotásait mutatják be, de találunk itt egészen különös építményeket is, mint például egy "ferde házat".

A szent ligetet, vagy inkább groteszk tündérkertet Bomarzo patrónusa, a művészetkedvelő zsoldosvezér, Pier Francesco ('Vicino') Orsini rendelte meg fiatal felesége emlékére. 

A tudósok, kutatók, megkísérelték rekonstruálni a logikát, amely szerint a park létrejött, de mind a mai napig nem sikerült felfedni az egyes alkotások közötti összefüggést. A 16. századtól egészen mostanáig a szakértők úgy vélték, hogy a kertet Pirro Ligorio építész találta ki, aki Michelangelo halála után befejezte a Szent Péter Bazilikát.

Az újabb kutatások szerint ez a tévedés azon alapul, hogy Ligorio volt Michelangelo örököse. Szerinte azonban az életnagyságúnál is nagyobb figurák Michelangelo képzeletét és játékos oldalát mutatják. A szörnyek mintegy véletlenszerűen állnak a kertben, és ez egyesek szerint arra utal, hogy mindezt a szomszédos Villa Farnesevel és Villa Lantével szemben, a nagy reneszánsz kertek túltervezettségének ellenpéldájaként készítették el.

A park elkészülte után, közel 300 évig állt elhagyatottan, a növényzet teljesen benőtte. Az 1970-es években aztán a Bettini család restauráltatta, és a ma is magántulajdonnak számító kert komoly turistalátványossággá vált.

Belépő 2014-ben: 10 euró/felnőtt és 8 euró/gyerek 4-13 évesTartomány:Lazio
Cím:01020 Bomarzo
GPS: 42° 29′ 29.74639″, 12° 14′ 51.06332″
Honlap: http://www.parcodeimostri.com

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward