» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bécs városi kirándulóútjai több mint 500 kilométer hosszan, többnyire a város peremén elterülő Bécsi-erdőbe vagy a város közeli pihenőövezetekbe vezetnek. A sétautak remekül kitáblázottak és tömegközlekedéssel jól megközelíthetőek.


Bécset egy csaknem zárt zöld gyűrű veszi körül, amelyet száz évvel ezelőtt védelem alá helyeztek. Európa egyetlen nagyvárosában sem ilyen magas a zöldterületek aránya, összesen 20.200 hektár, ami a város területének mintegy felét teszi ki. A túrautak mentén pihenőhelyek és vendéglők, valamint kiskocsmák várják az odalátogatókat, de megpihenhetünk a különösen szép kilátóhelyek vagy erdei tisztások padjai és asztalai mellett is.

Bécsi Erdő (részletek) nemcsak oxigénnel látja el a várost, hanem kiváló túraútvonalakat is kínál. A Bécsi-erdőt behálózzák a kijelölt sétáló és kiránduló utak, így ideális pihenőterület, amely könnyen elérhető a bécsi tömegközlekedési eszközökkel. A Bécsi-erdő dombláncán található a bécsiek két "házi hegye": a Leopoldsberg és a Kahlenberg. Remek kilátás nyílik innen a városra és a Bécsi-erdőre. Nem kell profi túrázónak lenni ahhoz, hogy az ember a szőlőskertek között felsétáljon a városra gyönyörű kilátást nyújtó 382 méter magas Cobenzl-re vagy a 425 méter magas Leopoldsbergre.

Klasszikus kirándulóút a 11 kilométer hosszú 1. számú út, mely a D jelű villamos végállomásánál kezdődik a bécsi Nussdorf nevű, kiskocsmáiról ismert városrészben. Egy közepesen meredek, de ugyanakkor csodálatos, a városra, a bécsi erdőre és a Dunára nyíló kilátást ígérő útvonalon vezet fel az erdőn és a szőlőhegyeken át a Kahlenbergre a Stefaniewarte nevű kilátóhoz. (Május-Október.: Szo. 12-18, V., P. 9-18). A kellemesen modern "Hütte am Weg" nevű kiskocsmába (korábban Josefinenhütte)-vezető kis kerülő után mintegy három és fél - négy órás séta után a Nussberg lankás hegyhátán kényelmesen visszaérhetünk a kiindulóponthoz. A kirándulás élményét ideálisan kapcsolhatjuk össze a kulináris élvezetekkel a Kahlenberg étteremben, valamint a Wildgrubgasse, a Kahlenberger Straße és Nussdorf kiskocsmáiban.

A kirándulás egyik változata a Stadtwanderweg 1a nevű útvonal, mely közvetlenül a Nussdorfer Platz-ról indul. Ennek megtétele során a Dunaparti sétányon haladunk el, a Leopoldsberg mellett a Kahlenberget is megmásszuk és a szintén 11 kilométeres túra fáradalmait a romantikus Kahlenbergerdorfban található elragadó kisvendéglők egyikében pihenhetjük ki.

Bécsi Erdő Bioszféra Park

Bécsben a Bécsi Erdő bioszféra park kereken 9900 hektáros területen fekszik, hét bécsi kerületet (Hietzing, Penzing, Ottakring, Hernals, Währing, Döbling és Liesing) foglal magában. Célja a természet védelme olyan területeken, ahol az élettér és a fajok ezt a védelmet igénylik, de egyben felelősségteljes gazdálkodással tovább is szeretné fejleszteni a régiót. A Bécsi Erdő 1350 km2 területen kínál életteret 2000 növényfajnak, 150 költőmadár fajnak és sok más veszélyeztetett állatnak. Itt sikerült a kipusztulás határán álló uráli baglyot újra elterjeszteni. Ausztriában 50 év óta először történt, hogy 2011-ben két uráli bagoly természetes körülmények között párzott és hozott a világra utódokat a Bécsi Erdő bioszféra parkjában. A veszélyeztetett smaragdgyík is itt él.

A kirándulók több különböző túravezetés során ismerkedhetnek meg a Bécsi Erdő sokszínűségével. 15 természetvédelmi terület és 4 natúrpark is tartozik ehhez az egyedülálló természeti tájhoz a rétek, legelők, szántóföldek és szőlőskertek mellett.

A bioszféra park legsűrűbben látogatott részein információs pontok találhatók. Ezeken az információs pontokon a táj jellegzetes növény- és állatvilágáról tájékoztatnak, valamint tippeket adnak a környék szabadidős és kikapcsolódást nyújtó programjaival kapcsolatban, illetve a régió saját termékeiről. (Biosphärenpark-Infopoint Wien Mauer. 1230 Wien, Ecke Anton-Krieger-Gasse/Kalksburger Straße, http://bpww.at/ )

Lainzer Tiergarten

Európa legrégebbi állatkertjében, a Lainzer Tiergartenben is érdemes kirándulni egyet. A császár egykori vadasparkja vaddisznók, őzek, szarvasok és muflonok otthona. (részletek)

Első bécsi vízi út

A Duna mentén haladó 1. bécsi vízi út egy 17 km hosszú túraútvonal az alsó Öreg-Dunától (U1 Alte Donau nevű megálló) a Donau Auen Nemzeti Parkig vezet és remekül ki van táblázva (Vízi út logó). Aki a rövidebb, 7,5 kilométeres távolságot részesíti előnyben, az visszafordulhat a Kaisermühhlenspitz-nél és körútját a Kagraner hídon átkelve fejezheti be. Útközben számos információs tábla tájékoztat az Öreg-Duna és a Donau Auen Nemzeti Park történetéről és jelentőségéről. Tipp: A végig aszfaltozott és sima út kitűnően alkalmas kerékpározáshoz is! (részletek)

 Donau-Auen-i Nemzeti Park

A tiszta természetet kínálja a Donau-Auen-i Nemzeti Park, Közép-Európa utolsó beépítetlen folyómenti ligetesének egyike. A város közepén egyedülálló növény- és állatvilágnak ad otthont. (részletek)

A Zöld Práter

A Bécsi Práter nemcsak a felhőtlen szórakozás helye, hanem egy hosszú hagyományokra visszatekintő pihenőövezet is. A Zöld Práter természetközeli üdülőövezetként várja a pihenni vágyókat, hatalmas nyárfacsoportokkal és sűrű bozótokkal. A mezőket és erdős részeket a néhol 7 sornyi fával szegélyezett, több mint négy kilométer hosszú Práter sétány szeli át, amely mentén összesen 2500 fa magasodik. Az igazi természeti élményhez azonban érdemes letérni a főútról és a keskeny erdei ösvények egyikén elindulva felkeresni egy kis erdei tisztást vagy az eldugott kis tavak egyikét.

A hajdani császári vadászterület, a Zöld Práter 13 km hosszú 9. számú út tábláit érdemes követni, mely közvetlenül a Pratersterntől (U1 Praterstern metrómegálló) a Hauptallet elkerülve emelkedők nélkül erdőn és mezőkön át vezet a Freudenau nevű kis ligetbe.

Bisamberg

A borok kedvelőinek a Bisamberg környéki kirándulóutakat ajánljuk. Ezek közül az egyik a híres 5. számú út. A régi pincesorokon, szőlőskerteken és tölgyerdőkön át sétálva, a tanösvényeken sok érdekeset és meglepőt megtudhatunk a környék változatos történelméről. A "Wanderbegleiter" kirándulási kalauz ingyenesen beszerezhető a túra kiindulási pontján, a bécsi borvidék egyik településén, Stammersdorfban. (www.bisamberg.net)

Rundumadum kirándulóút

A 2005-ben megnyitott, több mint 120 kilométer hosszú Rundumadum (körbe-karikába) kirándulóút 24 könnyen leküzdhető szakaszban járja körül a várost. Minden szakasz kiinduló- és a végpontja is elérhető tömegközlekedéssel. Útközben vendéglőkben és menedékházakban pihenhet meg a vándor. Amennyiben a túrázó az öt ellenőrzőhelyről beszerzi annak bizonyítékát, hogy az utat valóban megtette, egy iránytűt kap ajándékba!Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Wien
GPS: 48° 12′ 29.42748″, 16° 22′ 25.74804″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward