» Horvátország

» Horvátország » Kapronca-Körös


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Đurđevac nevet viselő egykori településtől északabbra, egy mocsaras területből kiemelkedő domb tetejére emelt várat 1448 körül Ernuszt Zsigmond pécsi püspök építtette, a törökök elleni védekezés, illetve az állandó nemesi torzsalkodások megfékezésére.


A jelenleg kiemelt védettségű műemléki épület emeleti és tetőtéri múzeumi-galériai helyiségében Ivan Lacković Croata híres horvát naiv festőművész életművét mutatják be, míg földszinti részén vendéglátóhelyek működnek.

A vár 1552-es török ostromához kötődő Picoki-legenda minden nyáron életre kel. A történet szerint a hős védők nem akarták feladni magukat, s megmaradt egyetlen kakasukat ágyúból lőtték ki a törökök tábora felé. A törökök aztán, abban a hiszemben, hogy a durdeváciaknak még bőven van élelmük ahhoz, hogy jó ideig kitartsanak, inkább visszavonulót fújtak. Utóbb aztán jól elátkozták a kakasokat, melyek ezen legenda főhőseivé léptek elő. Attól kezdve a szentgyörgyieket csirkéseknek (picoki) nevezték.

A Szentgyörgy Vár a szellemi kulturális örökséget kiemelten ápoló 20 kiváló európai célpont hálózatához tartozik.Tartomány:Kapronca-Körös
Cím:Đurđevac (Szentgyörgyvár)
GPS: 46° 2′ 23.55288″, 17° 4′ 17.22108″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward