A Duna-Dráva Nemzeti Park mellett az igazgatóság működési területén 5 tájvédelmi körzet és 19 természetvédelmi terület található, a nemzeti park teljes területét lefedi a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum. A nemzeti park jellegzetes természeti értékei szorosan kötődnek a vizes élőhelyekhez, amelyek olyan különleges fajoknak nyújtanak otthont, mint a drávai tegzes, a magyar színjátszó lepke, a szávai vízicsiga, a magyar és német bucó, a leánykoncér, vagy a dunai ingola. A térségben található hazánk legerősebb rétisas és fekete gólya állománya, a szakadó partok pedig az üregben fészkelő madaraknak, partifecskéknek, gyurgyalagoknak, szalakótáknak biztosítanak ideális élőhelyet.

A nemzeti park egész évben színes programokat kínál az ide érkezőknek. Szakvezetéses túráiknak köszönhetően megismerhetjük a térség egyedülálló élővilágát. A látogatók körében népszerű a kenutúra, amelynek köszönhetően a Gemenci erdőben található vadregényes Vén-Duna ígér maradandó élményt, vagy a lappantyúk nyomában járva a Barcsi borókásban az éjszakai erdő hangulatának megismerésére is lehetőség nyílik. A látogatókat ezen kívül 10 darab, letölthető vezetőfüzettel végigjárható e-tanösvény is várja.

Kedvelt kirándulóhelyek újultak meg a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Nyolc tájegység negyven helyszínén történtek fejlesztések a Natura 2000 hálózat dél-dunántúli infrastruktúráján.

A megvalósult fejlesztések során a térség emblematikus turistacélpontjai bővülhettek és újulhattak meg.

  • A Villányi-hegységhez tartozó Szársomlyó fokozottan védett természeti területhez kapcsolódva a nagyharsányi szoborparkban új fogadóépület és panoráma sétány létesült.
  • A Mecsekben, a Jakab-hegyen megújult a turistapihenő,
  • Elkészült az óbányai-völgyben épült új esőbeálló és a felújított Cigány-hegyi kilátó,
  • Új kilátó pavilon létesült a pécsi Pintér-kertben.
  • Új kilátó épült, vagy újult meg emellett Drávaszentesen, a Tolna megyei Pacsmagi-halastavaknál, Bátán és a Gemencben,
  • Madármegfigyelő lesállást és pallósort adtak át a dávodi Földvári-tavi madárparadicsomnál.

Baranya, Somogy és Tolna megye számos védett, ökoturisztikailag is jelentős pontján többek között tájékoztató táblákat pad-asztal garnitúrákat, tűzrakó helyeket és szemétgyűjtőket telepítettek.