» Magyarország

» Magyarország » Somogy


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Petesmalomban sérült, elárvult vidrák gondozásával, nevelésével, a természetbe való visszaengedésével foglalkoznak. A vidraparkot az évente több ezer látogató keresi fel.


A vidrákat prémük miatt sokáig vadászták, ezért, és természetes élőhelyük csökkenése miatt a faj Európa számos területén kipusztult. Magyarország viszont igazi "vidranagyhatalom" a régióban, köszönhető annak, hogy a faj fokozottan védett. Több helyen próbálkoznak a visszatelepítésével, máshol viszont illegálisan irtják, mert a halastavak kártevőjének tartják.

Ahol vidra van, ott még nincs baj a víz minőségével, jelenlétük tehát jelzésértékű az ember számára. A vidrákról a somogyi születésű Fekete István írt emlékezetes regényt Lutra címmel; aki olvasta, meg is szerette ezeket a halastavakban, csatornákban élő állatokat.

Aki közelebbről szeretne megismerkedni ezekkel a játékos állatokkal, az a Somogy Természetvédelmi Szervezet által működtetett Petesmalmi Vidraparkban találkozhat velük, ahol a bemutatóhely mellett az ország egyetlen vidramenhelye is működik. Az itt kialakított tanösvények és a tórendszer tökéletes helyszín a vizes élőhelyek megfigyelésére, a kiépített leshelyekről számos védett madarat láthatunk, akiknek kiváló élőhelyet biztosít a terület.

A park 150 hektáros területén a ragadozókat természetes élőhelyükön figyelhetik meg a kutatók és érdeklődők.

Az állatok megfigyelését bemutatóösvény és kunyhó, továbbá megfigyelőtorony segíti.Tartomány:Somogy
Cím:Lábod
GPS: 46° 12′ 8.97516″, 17° 27′ 15.597″
Honlap: http://stvsz.com/csaladbarat-zold-folyoso/petesmalmi-vidrapark/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward