» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Napóleon "Európa legszebb szalonjának" nevezte a világhírű Szent Márk teret, amely a város számos látnivalóját rejti.


Procuratie Vecchie (Régi Prokurátus)

A Procuratie Vecchiének a Szent Márk tér északi oldalán álló épületét Sebastiano Ziani dózse rendeletére építették 1172 és 1204 között közhivatali épületként. 

A 12. században velencei-bizánci stílusban emelt palota 1512-ben leégett, 1538-ban építették újjá az olasz reneszánsz klasszikus stílusában. Az épület három tömbből áll, mindegyik homlokzatát oszlopos árkádok díszítik.

Az ügyészek hivatalául és lakóhelyéül szolgált. A Velencei Köztársaság 1797-es bukásáig a város pénz- és szociális ügyeinek intézéséért felelős prokurátorok, a dózse után a második legmagasabb tisztséget betöltő főbírók hivatalául és lakóhelyéül szolgált. 

Az 500 éves épületet 5 évig restaurálták, a 2022.április 8-án megnyitott a nagyközönség előtt is az épület, amely a Velencéhez sok szálon kötődő Generali Cégcsoport támogatásának köszönhetően éled újjá. A Generali elkötelezettsége nem véletlen, a társaságtörténelmi székházának ugyanis éppen a Régi Prokurátus épülete adott otthont az 1830-as évektől.

A palotát, amelyben az 1800-as évek közepétől működött a biztosító központja, egy nemzetközi pályázat után David Chipperfield világhírű brit építész vezetésével újították fel. Az első emeleten lévő freskók és más falfestmények teljes egészében visszakapták régi pompájukat.

Mivel Velencének bizonyos időszakokban meggyűlik a baja a magas vízállással (ráadásul pont a Szent Márk tér a legalacsonyabb része a városnak), ezért a Régi Prokurátus épületét egy speciális eljárással „vízállóvá” tették.

A Generali tulajdonában lévő, 16 ezer négyzetméter alapterületű épületben egy, a biztosító által alapított új karitatív intézmény kap helyet, a The Human Safety Net, amely rászoruló emberek (menekültek, árvák, betegek) támogatásával foglalkozik majd világszerte, és rendezvényközpontként is működik. 



Tartomány:Veneto
Település:Venezia
Cím:Velence, Piazza San Marco
GPS: 45° 26′ 3.05236″, 12° 20′ 18.32885″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward