» Szlovénia

» Szlovénia » Partmenti-Karszt


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A város neve "Rózsakikötőt" jelent és elegáns szállodáival ma Szlovénia egyik legnépszerűbb nyaralóvárosa. A város szabadstrandjai többnyire aprókavicsosak vagy betonozottak, de kisebb homokos részeket is kialakítottak.


Portoroznak két méltán híres strandja is van: a négycsillagos Meduza  és az ötcsillagos Meduza Exclusive, amelyek több egymást követő évben is elnyerték a Kék Zászlót, vagyis a természetes fürdőhelyek kiváló minősítését.

Az egyetlen homokos partszakasszal rendelkező szlovén kisváros. 

Sómúzeum – Fontanigge

A Portorož közelében található Sómúzeumban megismerhetjük a sólepárlás technológiáját és az egykori sómunkások életét.

A szlovén tengerpart legdélebbi részén fekvő sečovljei sótavak mintegy 650 hektáros területe működő lepárlóüzem, nemzeti park és turistalátványosság egyben.

Két része van:

A Portorož felől megközelíthető Lera, amelyet utoljára az osztrákok „modernizáltak” 1904-ben. Ez az átépítés azonban csak a tavakat elválasztó gátrendszert érintette, a technológia maradt a régi, ma is ugyanúgy termelik a sót, mint sok száz éve. 

A sómező másik, Fontanigge névre hallgató része 1960 óta már nem működik. A sómunkások egykori épületeiből négyet felújítottak, és itt rendezték be a Sómúzeumot. Megismerhetjük a sólepárlók egykori életét, láthatjuk a kitermeléshez szükséges eszközöket, a sómedencét a hozzá tartozó tengervízcsatornával, a sóraktárat, sőt az eredeti formájában rekonstruált kenyérsütő kemencét is, amely a sečovljei sóházak sajátossága volt.Tartomány:Partmenti-Karszt
Cím:Portorož
GPS: 45° 31′ 1.4016″, 13° 35′ 0.1464″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward