» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A magyarul Spanyol-lépcsőnek nevezett lépcsősor olaszul a Trinita dei Monti névre hallgat a tetején álló templom után.


Spanyolnak a lépcső alatti teret nevezik az egykor itt levő spanyol nagykövetség miatt. 

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt a 135 fokból álló lépcső Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal. A lépcsőt 1725-ben XIII. Benedek pápa avatta fel az akkori szentév alkalmából.

Szokás, hogy a pápa a Spanyol-lépcsőnél található Szűz Mária-szoborhoz december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén ellátogat. A szeplőtelen fogantatást IX. Piusz pápa emelte dogmává 1854. december 8-án. Azóta egyházi ünnepnek, és Olaszországban piros betűs állami ünnepnapnak számít. A Szűz Mária szobrával díszített kegyoszlopot ugyanabban az évben emelték a Spanyol-lépcső melletti téren. Az emelésben résztvevő tűzoltók 1923 óta koszorút helyeznek el a kegyoszlopnál, 1958 óta pedig az ünnepnapon a pápák is ellátogatnak a szoborhoz.

A világ egyik leghíresebb lépcsője a Rómába érkező turisták egyik zarándokhelye. Ismertté A római vakáció amerikai film itt forgatott jelenete tette. 

A Spanyol-lépcső restaurálását a Bulgari divatház támogatta. A Bulgari luxusékszercég 1,5 millió eurót (459 millió forint) ajánlott fel a vállalat központi üzletétől mindössze néhány méterre magasodó műemlék helyreállítására. Az első Bulgari-ékszerboltot az örmény származású Sotirio Bulgari (eredeti nevén Sotirios Voulgaris) 1884-ben nyitotta meg a római Sistina utcában a Spanyol-lépcső tetején.

A római polgármester parancsba adta a főváros rendőrségének, hogy fokozott figyelemmel legyen a műemléken időzők viselkedésére és lépjen közbe, ha valaki "tábort akarna verni" a lépcsőn. A Spanyol lépcső védelmére kibocsátott városházi rendelet tiltja az étel- és italfogyasztást, a szemetelést, a plakátkiragasztást, a hangoskodást és az egyéb zajkeltést a műemléken, továbbá azt, hogy a lépcsőt éjszakai szállásként vagy illemhelyként használják. Az ilyesmit szabálysértésként kezelik, a rongáló vagy szennyezők ellen pedig büntetőeljárás indul. Az önkormányzat egyenruhás és "fedett" rendőrökkel figyelteti az átadás óta a lépcsőt a nap minden órájában nagy tömegben ellepő turisták, látogatók viselkedését. 

Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Róma
GPS: 41° 54′ 21.55244″, 12° 28′ 57.95814″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward