» Olaszország

» Olaszország » Lombardia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Milánó közelében fekvő Comói-tó vagy ahogy a helyiek nevezik, a Lario, az észak-olaszországi tóvidék talán legszebb tava. Ma az egyik legelegánsabb hazai üdülőhelynek számít az olaszok körében.


A Comói-tó ország harmadik legnagyobb tava a Garda-tó és a Lago Maggiore után. Európa egyik legmélyebb tava. A tó Y alakú. Északi ága Colicónál kezdődik, míg délnyugati és délkeleti ágai Comónál, illetve Leccónál végződnek. Bellagio, Menaggio és Varenna a tó három ágának találkozásánál fekszenek, és kompjáratok kötik össze őket.

Partjait nagyrészt sziklák szegélyezik, északi végén már felsejlenek az Alpok körvonalai. Már a római időktől kezdve főként a pihenni vágyók érkeztek ide, körülötte többszáz évvel ezelőtt is nyári rezidenciák sorakoztak és ma is az egyik legelegánsabb hazai üdülőhelynek számít az olaszok körében. A tó mögött húzódó lejtőket az erdők rejtekén megbúvó luxusvillák tarkítják és nincs hiány hotelekből sem. Nyaranta különösen nagy itt a nyüzsgés, ha egy nyugodt napra vágyunk, tegyünk túrát a tó körül gyalog vagy kerékpárral vagy fedezzük fel a Comói-tavat új perspektívából egy hajókirándulás során.

Como

Tempio Voltiano. Emlékhely Alessandro Volta tiszteletére.  1927-ből származó klasszicizáló stílusú épület. A nagy fizikus, Volta életének néhány dokumentuma látható benne, többek között az első galvánelem is.

Villa Olmo. Simone Cantoni tervezte 1782-ben. Első tulajdonosa Innocenzo Odescalchi márki volt. 1882-ben a palotát átépítették. Napjainkban főleg kiállítások és kongresszusok rendezésére használják. Szép parkjából kitűnő kilátás nyílik a Comói-tó öblére és a városra.

Duomo. Észak-Olaszország egyik legnevezetesebb műemléke.

San Abbondio-bazilika. A dóm mellett Como legjelentősebb művészettörténeti értéke, amelyet a város patrónusának szenteltek. Valamikor 1063 és 1095 között építették és 1587-ben felújították. Hatalmas szentélyét frízek, domborművek és szobrok díszítik, ezek egy része a feltevések szerint régebbi eredetű, mint maga a templom. 

Palazzo Vescovile (Püspöki palota) - Alberico püspök emelte 1013-ban. Később többször is átépítették. Belsejében értékes 15. századi freskók, püspöki portrék és gobelinek láthatók.

Broletto (egykori városháza) - 1215-ben épült s vörös-, szürke- és fehérmárvány homlokzatát a 15. században kissé megcsonkították, hogy helyet biztosítsanak a dóm bővítésére és kialakíthassák a tér formáját. A Brolettót [1899]-ben restaurálták. Hatalmas tornya – a Torre de Commune – egyidős az épülettel, 1921-ben állították vissza eredeti formáját.

Palazzo Porta-Cornezzi (új városháza). 1616-ban épült, oszlopos folyosóján neves államférfiak mellképei és az emléküket idéző dokumentumok láthatók. Legértékesebb része a mai kincstári terem, amelynek stukkói és mennyezeti freskói 1630-ból származnak.

Belaggio

A Comói-tó festői partjának legszebb települése Belaggio, többek közt ezen a véleményen volt Mark Twain, Flaubert és Shelley is. Középkori városmagja a Borgo, ahol lépcsős utcák labirintusában jobbnál jobb éttermekbe és üzletekbe térhetünk be.

A dombtetőn álló Villa Serbelloni csodálatos kilátást nyújt a tó mindhárom ágára és a hegyekre. A villa híres vendégei voltak egykor: Leonardo Da Vinci, Lodovico Sforza, I. Ferenc József császár. 

Lenno

Villa del Balbianello. Itt forgatták többek között, a Csillagok háborúja II: A klónok támadása és a Casino Royale filmeket.

Borgo di Ossuccio

A környék egyik legszebb kúriáját, a Villa Balbiano-t választották a Gucci-ház c. film néhány jelenetének helyszínéül. Ez a csodálatos villa, amelyet egy hatalmas, évszázados park vesz körül, Ossuccio gyönyörű régi falujában található, és csodálatos panorámát nyújt a tóra.

A történelmi rezidenciát a 16. század végén Tolomeo Gallio bíboros építtetett. Az ókori épületet, amelyet később Durini bíboros a 18. században felújított, ma gyakran mesés esküvők vagy rendezvények helyszíne. Talán a villa neve ismerősen cseng néhányak számára.

A ház úgy néz ki, mintha egy tündérmeséből lépett volna elő, és remekül alkalmas csodálatos fotók készítésére. Nevéhez azonban gyakran fűződnek legendák, pl. Durini bíboros rejtélyes eltűnése a 18. század végén, pontosabban 1796. április 28-án, a cherascoi fegyverszünet napján.

A régi mesék szerint a bíboros el akart menekülni a francia forradalmárok elől, és egyúttal magával vitte a villában lévő összes aranyat. Emiatt annyira megtöltötte a ruháit, hogy a túlsúly miatt sérvben halt meg. A kincset a villában elásták, az új tulajdonosok évekig keresték, de évszázadok után sem találták meg.

Isola Comacina

Tremezzina

A városka a I borghi più belli d’Italia szövetség tagja. A városka része Tremezzo, ahol a Villa Carlotta botanikus kert található.

Varenna

Mandello del Lario

Guzzi Motor Múzeum

Argegno

Középkori óváros

Gravedona

Brunate

A Comói-tó partjáról indul egy nagyon régi sikló, amely a hegytetőn található Brunate-be visz fel. A kisvárosból ihetetlen kilátás nyílik a tóra. Innen érdemes elkirándulni a Faro Voltioanóba, ami egy Voltáról elnevezett világítótorony. A Voltianót nagyjából fél óra alatt elérhetjük a sikló megállójától. Már a torony aljától is fenomenális a kilátás, de mindenképpen érdemes a két eurós belépőt befizetve felmenni a tetejére is, hiszen az az igazán elképesztő.

Festa del Lago Varenna

A Comói-tó vidékének hagyományait és gasztronómiáját is ismerhetik meg látogatók a minden év július elején megrendezett fesztiválon.Tartomány:Lombardia
Cím:Como
GPS: 45° 48′ 29.01492″, 9° 5′ 6.6354″
Honlap: https://borghipiubelliditalia.it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward