» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Cavalesét körülölelő völgy, a Val di Fiemme évente két millió turistát vonz.
Cavalese a Fiemme-völgy legnagyobb üdülőhelye pontosan 1000 méterrel a tengerszint felett fekszik.

Hegyi felvonók

A Fiemme-völgyet átszelő kabinos felvonón a Monte Cermis sípályáira lehet eljutni. A többszakaszos felvonóval megközelíthető hegytetőn kalandjátszótér várja a gyerekeket és nagy túraterület a kirándulókat.

I. szakasz:

  • Völgyállomás: 850 m, Ort Masi di Cavalese. Kabinos felvonó.
  • Hegyállomás: Doss dei Laresi (1280 m). Innen egy másik kabinos felvonó visz Cermis településre.

II. szakasz

  • Hegyállomás: Cermis (2000 m). Innen tovább libegővel kell feljebb menni.

III. szakasz

  • Sessellift Lagorai libegő hegyállomása Paion des Cermis (2250 m). Itt található a Cermislandia kalandjátszótér.

Cavalese-i boszorkányok

Minden év január 4-én egy történelmi parádé kerül megrendezésre Cavaleseben (Trento). Kb. százan öltöznek jelmezbe, ezzel emlékezve a boszorkánypróbára. Cavalese központjától Parco della Pieveig mutatják be azon nők fájdalmas jeleneteit, akiket a 16. században az ördöggel való cimborálással gyanúsítottak. 

Cavalese-i katasztrófák

1976. március 9-án Cavalese közelében történt Európa addigi legsúlyosabb drótkötélpálya-szerencsétlensége: 42 ember vesztette életét, mert elszakadt a kötél, és egy zsúfolásig telt kabin a 60 méteres mélységbe zuhant.

1985. július 19-én Cavalese fölött a domboldalban átszakadt a helyi fluoritbánya 20 éves iszapszikkasztó medencéjének 34 méter magas felső gátja. A meredek hegyoldalon 180 000 m³ víz, iszap, üledék zúdult az alsó tározóba, amelynek gátja szintén átszakadt. A 90 km/h sebességgel rohanó iszapár elsöpörte a Stava-patak menti lakónegyedet. A kiömlő anyag 50 000 m³ épület-törmeléket, földet, fákat, sziklákat magával sodorva eljutott Tesero faluig, az Avisio völgyébe, további házakat és műtárgyakat lerombolva. Hivatalos adatok szerint 268 személy pusztult el. Ez volt Trentino-Dél-Tirol régió legnagyobb újkori (békeidős) katasztrófája.

1998. február 3-án húsz ember halt meg, amikor az olaszországi Cavalese mellett egy amerikai katonai gép elszakította a sílift drótkötelét. A baleset úgy történt, hogy a cavalesei sípálya felvonójának tartókötelét egy túl alacsonyan szálló amerikai katonai gép elvágta. Az utaskabin száz méter mélybe zuhant, és mind a húsz utasa szörnyethalt. Az eset nagy felháborodást váltott ki Olaszországban, mert az 1951-es londoni egyezmény értelmében a NATO-pilóták kívül estek az olasz igazságszolgáltatás hatáskörén, és büntetlenül távozhattak. Az esetet mindmáig a „cermisi mészárlás” (strage di Cermis) néven emlegeti a sajtó és a közbeszéd.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Trento
Cím:Cavalese
GPS: 46° 17′ 28.2732″, 11° 27′ 37.68516″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu

Régióválasztó

arrow_upward