» Franciaország

» Franciaország » Hauts-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A francia városok közül Calais fekszik a legközelebb a brit partokhoz, a La Manche csatorna szélessége itt alig 38 kilométer, tiszta időben látni Dover híres fehér szikláit.


1346. III. Eduárd a brit hadtörténelem legfényesebb győzelmeit mondhatja magáénak: az 1340-es Sluys-i
csatáét, ahol a francia haditengerészetet mgsemmisítették az angol hajósok, és az 1346-os Calais meletti Crécy-i győzelmet, ahol az angolok első ízben vetettek be ágyút és puskaport, de azért az íjászok is megmutathatták hatalmas fölényüket európai ellenfeleikkel szemben.

Monument des Bourgeois de Calais. 1346 szeptemberében, a százéves háborúban III. Eduárd angol király csapatai megostromolták a megerősített várost. A kiéhezett, beteg lakosok attól tartottak, hogy ha feladják a várost, az angolok kivétel nélkül kardélre hányják őket. Ekkor a város hat tekintélyes, idős polgára arra vállalkozott, hogy mezítláb, ingben elzarándokol az angol király elé, átadja neki a város kulcsát és saját életét ajánlja fel cserébe azért, hogy a katonák kíméljék meg a többiek életét. Eduárd feleségét, a francia származású Filippa királynét annyira meghatotta ez az önfeláldozás, hogy a hat önkéntest is életben hagyták. Őket örökítette meg Auguste Rodin Calais-i polgárok szoborcsoportja. Calais-t csak 1558-ban tudták visszaszerezni a franciák.

Csipke- és divatmúzeum.

Az ingyenes tömegközlekedés Calais-ban 2020-tól vezetik be.

Tartomány:Hauts-de-France
Cím:Calais
GPS: 50° 56′ 55.68″, 1° 52′ 28.848″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward