» Franciaország

» Franciaország » Hauts-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A városban, Franciaországban elsőként, ingyenes a tömegközlekedés - a turistáknak is.


A második világháború emlékei

1940 májusában a Franciaországot lerohanó német hadsereg Dunkerque térségében bekerítette, nagyszámú francia egység mellett, a brit expedíciós haderőt is. A Dinamo hadművelettel végül több mint 340 ezer szövetséges katonát sikerült behajózni és Angliába menekíteni 1940. május 27. és június 4. között. E célból mintegy 400 vontatóhajót, bárkát, halászhajót és jachtot mozgósítottak, illetve foglaltak le a szövetséges hatóságok, mivel a brit hadiflotta kapacitása nem volt elegendő a nagyszabású művelet gyors végrehajtásához.

A Ramsay tengernagy, Dover parancsnoka által irányított Dinamó-hadműveletben" önkéntesként résztvevő több mint 700 kishajó döntő szerepet játszott abban, hogy a dunkerque-i ostromgyűrűből a francia partok közelében horgonyzó nagyobb motoros hajókra juthassanak a katonák, miközben a levegőben a légierő gépei ádáz harcot vívtak az evakuálás megakadályozására a térségbe küldött német bombázókkal.

Az "elsüllyeszthetetlen szúnyog-armada" - ahogy Churchill miniszterelnök annak idején elnevezte őket -, felvéve a parti homokdűnék mögül a vízbe gázoló katonákat, napokon át cikázott szorgosan a francia partok és a hajók között. A történészek szerint a kimenekített több mint háromszázezer emberből legalább százezer ezeknek az "önkéntes haditengerészeknek" köszönhette az életét.

A doveri fehér sziklák tetején álló kastély alatti alagutakban volt a hadművelet parancsnokságának titkos központja

A dunkerque-i csatának és a behajózásnak maradandó irodalmi emléket állított Robert Merle francia író a Két nap az élet című, önéletrajzi ihletésű regényében. Az író maga is részt vett a csatában és a behajózásban.

Ingyenes tömegközlekedés

A reform keretében negyven százalékkal több buszt állítottak forgalomba, amelyek útvonalát is meghosszabbították, sőt expressz járatokat is bevezettek a 90 ezres városban. 2018 szeptember óta a környékbeli településekre közlekedő vonalak használatáért sem kell fizetni.Tartomány:Hauts-de-France
Cím:Dunkerque
GPS: 51° 2′ 5.17488″, 2° 22′ 38.109″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward