» Németország

» Németország » Berlin » Bajorország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nürnberg látnivalói.


Nürnberg Bajorország tartomány északi részén található. A városképet a középkori építészet jellemzi, mint például az óváros várfalai és tornyai. Hasonlóképpen vonzanak a trendi városrészek rejtett utcai művészettel. A történelemmel átszőtt város sok mindent kínál, különösen a történelem és a művészet iránt érdeklődők számára, a múzeumok választékával.

A város nevezetessége, a gyönyörű Kaiserburg minden nürnbergi látogatás során kötelező látnivaló. A Szent Sebald és Szent Lorenz templomok, a történelmi épületek, mint például az Albrecht Dürer-ház és az új Művészeti és Design Múzeum szintén megér egy látogatást.

Albrecht Dürer-háza

2010 óta három szakaszban korszerűsítették a világhírű reneszánsz művész, Albrecht Dürer (1417-1528) egykori lakóházát. Összesen 800 ezer euróért (250 millió forint) grafikai gyűjteményt és festménygalériát alakítottak ki, Dürer alkotásait magyarázó médiapontokat építettek be, illetve interaktív tárlatvezetést hoztak létre. Megváltoztatták a termek megvilágítását is.

Az 1828-ban nyílt Dürer-házat az Alpoktól északra lévő egyetlen, a reneszánsz korából eredeti állapotban megmaradt művészlakként tartják nyilván. Az elmúlt évben 84 ezer látogatójával Nürnberg egyik legfontosabb látványossága volt.
A kiemelkedő festő, rézmetsző, grafikus, matematikus és művészetteoretikus, Dürer 1509-től az 1528-ban bekövetkezett haláláig élt és dolgozott a házban.

A favázas épület látogatói korábban elsősorban a hajdani polgárság lakhatási körülményeit ismerhették meg, viszont kevés információ állt rendelkezésre a Dürer család egykori életéről.

A modernizált múzeumban interaktív információs táblák segítik a tájékozódást Dürer korában, illetve alkotásai között. Mivel a mester eredeti művei hiánycikknek számítanak szülővárosában, grafikáinak és festményeinek elsősorban a másolatai láthatóak az Albrecht Dürer-házban. Láthatóak többek között a Négy apostol és az Ádám és Éva című alkotás értékes kópiái is.

A ház felső szintjén Dürer kortársainak munkáit, például Leonardo da Vinci Mona Lisáját, a Sixtus-kápolna Michelangelo által festett mennyezetfreskóját mutatják be.

Christkindlesmarkt

Azt mondják, hogy a világ legkülönlegesebb színű és formájú gyertyái a nürnbergi vásár standjain sorakoznak, a németek ugyanis szívesen vásárolják és őrizgetik a minden évben karácsony táján beszerzett legújabb darabokat. A jellegzetes gyertyákat az egészen különleges hangulatú Christkindlesmarkt kétszáz fabódéjában szerezhetjük be, amelyeket a macskaköves lejtőkön állítottak fel a Haumptmarkt tér óvárosi negyedében.

A vásárt 1628-ban tartották először, igaz, akkor még főleg a kézzel készített fadíszekből volt ott kiállítás, de mindez a mai napig is jellegzetes kézműves terméke a városnak. Aztán itt kelt életre egy különleges szokás is, a Christkindle-választás is. Minden második évben ugyanis Jézus gyermeket választanak, aki általában egy 16 és 19 év közötti, szőke, hullámos hajú fiatal lány vagy fiú, és aki aztán a vásár nagykövetévé válik. Ő nyitja meg a piacot, hogy aztán arany koronában és díszes ruhában vonulhasson végig a városon szétosztva a karácsonyi jókívánságokat, és ajándékokat vihessen a kórházakba és az öregotthonokba.

A vásárban a gyerekeknek külön birodalma van a templom mögötti téren, melyet a híres nürnbergi mesterdalnokról, Hans Sachsról neveztek el. Itt kétszintes körhinta, gőzmozdony vezette kisvonat és óriáskerék is várja őket. A felnőtteket pedig jellegzetes, középkori hangulatú tereivel és hagyományos étkeinek illatával csábítja a standokhoz a vásár. Ott gőzölögnek Nürnberg legjobb forralt borai, grillezett sültjei, és fűszeres, vékony kolbászai, de ott kóstolhatjuk meg a klasszikus, édes nürnbergi mézeskalácsot is. Az esti órákban a piac több száz apró fényforrásának köszönhetően összefüggő fényárban úszik, a környező templomokban karácsonyi dalokat éneklő kórussal és betlehemes színháztársulatokkal találkozhatunk.Tartomány:Berlin
Cím:Nürnberg
GPS: 49° 27′ 13.9392″, 11° 4′ 38.2728″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward