» Németország

» Németország » Bajorország » Bajorország

Karácsonyi vásár Münchenben

2023. november 27.

Értékeld Te is:

Karácsony Münchenben - vásárlás, gasztronómia és vidámság.


Az Altstadt központjában található a város főtere, a Marienplatz, amelynek északi oldalát a Neues Rathaus (Új Városháza) gazdagon díszített, neogótikus külseje uralja. Alatta a nyüzsgő téren számos éves ünnepségnek ad otthont, amelyek közül a legkedveltebb és leghangulatosabb a hagyományos müncheni Christkindlmarkt (karácsonyi vásár). Minden télen, az adventi időszak kezdetén a Marienplatzot ünnepi díszítésű standok káprázatos sora varázsolja el, amelyek egy 100 láb magas, csillogó karácsonyfát ölelnek körül, és minden irányba elnyúlnak. A helyiek és a látogatók egyaránt ide járnak, hogy megtapasztalják a város legnagyobb karácsonyi vásárának varázsát és vidámságát, amely büszke müncheni hagyomány, és amelynek eredete több mint 700 évre nyúlik vissza.

A Marienplatzon található központi piac mellett Münchenben több mint 30 kisebb tematikus karácsonyi vásár található, amelyek a város és környéke különböző pontjain vannak elszórva. Ezek közé tartozik a híres Kripperlmarkt (bölcsőpiac vagy jászolpiac), amely bajor és tiroli bábfigurákra specializálódott, a Wittelsbacherplatzon található középkori piac, a müncheni meleg és leszbikus közösség által szervezett Pink Christmas Market, valamint a müncheni repülőtéren található Winterlicher Zauberlandschaft (téli csodavilág).

Valóban, a város minden szegletét áthatja az ünnepi hangulat! A legtöbb piac még mindig megőrzi hagyományos bajor jellegét, az árusok a régióból és azon túlról származó kézzel készített termékek széles választékát kínálják. Számítson arra, hogy karácsonyi díszek, például kézzel festett üveggömbök vagy kézzel faragott fadíszek, valamint gyertyák, ékszerek, kerámiák, sálak, kesztyűk, sapkák és színes papírcsillaglámpások sokaságát találja. Ha igazán autentikus német szuvenírre vágyik, fontolja meg az Erzgebirge régió hagyományos tárgyainak egyikét, mint például a Nussknacker (diótörő), Räuchermänner (füstölő ember), Schwibbogen (gyertyaboglya) és Weihnachtspyramide (karácsonyi piramis).

Bajorország már régóta híres a kiadós, vigasztaló ételekről, és ez alól a karácsonyi konyha sem kivétel. A látogatókat a Bratwürste (sertéskolbász) változatos kínálata, mint például a Nürnberger Rostbratwurst (ujjnyi méretű, majoránnával ízesített kolbász), a Thüringer Bratwurst (majoránnával, köménnyel és néha fokhagymával ízesített kolbász) és a Käsekrainer (enyhén füstölt, kis kockákra vágott Emmentáli sajttal töltött sertéskolbász) fogja elragadtatni; jellemzően a Semmelben (zsömlében) tálalva. Emellett az olyan regionális specialitások, mint a Rahmfleckerl (tészta tejföllel, szalonnával és mogyoróhagymával) és a Reiberdatschi (burgonyás palacsinta) biztosan elnyerik tetszését. Desszertként a Dampfnudeln (édes gőzgombóc) vagy csokoládéval bevont Fruchtspieße (gyümölcsnyárs) következik.

A Lebkuchen (mézeskalács) sütemények csodálatos szuvenírként szolgálnak, de ne feledje, hogy nem minden fajtája fogyasztható; a színes, szív alakú süteményeket legjobb dekorációként megtartani. Az aromás Glühwein (forralt bor) nem véletlenül Németország legelterjedtebb ünnepi itala - de a látogatóknak, akik egy kicsit több lendületre vágynak, érdemes kipróbálniuk a Feuerzangenbowle-t. Ez az egyedi ital szó szerint "tűzfogós puncsot" jelent, a nevét az előállításához használt eljárásról kapta. Egy rummal átitatott cukorszeletet meggyújtanak, így a cukor megolvad és karamellizálódik, miközben a forralt borba csöpög. Aki elég bátor ahhoz, hogy megkóstolja, annak Isartorba kell mennie, ahol egy hatalmas üstben akár 9000 liternyi magas alkoholtartalmú puncsot is főznek.

A müncheni karácsony hagyományos ünnep, amely minden bizonnyal gyermeki csodálatot és nagy szemekkel való elragadtatást vált ki mindenkiből, aki megtapasztalja. A Marienplatz karácsonyi vásárának hangulata különösen nosztalgikus, a hangulatot az ünnepi zene ünnepi hangsávja gazdagítja, amelyet minden este élőben adnak elő szólisták, kórusok, fúvószenekarok és énekes triók a Neues Rathaus erkélyéről.

A regionális folklór minden évben a középpontba kerül az évente megrendezett Krampuslauf (Krampuszfutás) során, amely a mitológiai félig kecske, félig démon lényt, a Krampuszt ábrázoló, díszes jelmezbe öltözött előadók fergeteges felvonulása. Ez a fenyegető figura állítólag a jó Szent Miklós ellenpólusa, akinek feladata a rosszul viselkedő gyermekek megbüntetése. Németországban és Ausztriában december folyamán számos kisebb, regionális krampuszfutást tartanak, a müncheni azonban igazán látványos: több mint 300 résztvevő rohan végig a főtéren kézzel faragott fából készült maszkokban és gyapjas bundákban. 

A hagyományoktól elrugaszkodni vágyók élvezhetik a Theresienwiese-en található Winter Tollwood piac élénk, nemzetközi hangulatát, amely egyben az Oktoberfest helyszíne is. A piac színes sátrai a bulihangulatról, a pezsgő koncertekről, a gyönyörűen mókás kézműves termékekről és a nemzetközi konyháról ismertek.

Karácsonyi vásár 2023-ban

A Marienplatzon található Christkindlmarkt München legrégebbi vásárának számít, a kezdetek állítólag a 14. századra nyúlnak vissza. A müncheni Christkindlmarkt jelképe a Marienplatzon álló karácsonyfa, amely egészen január 6-ig, Vízkeresztig fényesen ragyog.

A Marienplatzon vasárnaptól csütörtökig 17.30-kor fél órán át élő adventi zene szól, december 24-én pedig a 12 órakor kezdődő harangjáték után hagyományosan a Grünwalder Turmbläser zenekar zárja a piacot. A gyerekeket kézműves műhely, a Himmelswerkstatt várja, december 10-én pedig az éves Krampuslauf kerül megrendezésre.

Extra tipp: Látogasson el a Szent Péter-templomnál található Kripperlmarktra, ahol hagyományos jászolokat, kézzel faragott figurákat és jászol-kiegészítőket állítanak ki és árulnak.

Időpont: 2023. november 27. és december 24. között

Nyitvatartási idő: Hétfőtől szombatig 10 és 21 óra között, vasárnap 10 és 20 óra között, szenteste (december 24.) 10 és 14 óra között.

Illatterápiás ajándékok testnek és léleknek a HetedhétshopbanTartomány:Bajorország
Település:München
Időpont:2023. november 27.

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward