» Olaszország

» Olaszország » Campania


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Aversát a „száz templom városának” is nevezik, a számos templom után, amely a kiterjedt belvárosát tarkítja.


A 14. sz. közepén I. Johanna nápolyi királynő Aversát tette meg székhelyéül. A nápolyi trónra igényt tartó nemesek 1345-ben megölték a királynő férjét András herceget, I. Lajos magyar király öccsét. 

Az előzetesen kitervelt és Aversában végrehajtott gyilkosságnál, a korabeli költő Petrarca (Johanna udvari papja) szerint: gonoszabbat a görög drámaírók fantáziája sem tudott kigondolni. 

A 18. évében járó András halála súlyos következmények – diplomáciai bonyodalmak, pápai vizsgálat, kivégzések, bosszúhadjáratok – sorozatát indította el. A magyar királyi ház által bűnrészességgel vádolt nápolyi királynő ellen nem indult vizsgálat.

Nagy Lajos király öccse, András nápolyi király meggyilkolását megbosszulandó, 1347-ben hadsereggel indult Nápoly ellen. Capuánál győzelmet aratott, elfoglalta Aversát és kivégeztette Durazzói Károlyt. Bevonult Nápolyba, felvette a Szicília és Jeruzsálem királya címeket, ám hazatérte után vezére, Lackfi István nem tudta megtartani a várost. Ezért 1350-ben ismét Nápoly ellen vonult, elfoglalta a királyságot, meg is sebesült Aversánál.

Látnivalói:

A dóm. A duomo (dóm) román stílusban épült Szent Pál tiszteletére a 11. század végén. Érdekessége a nyolcszögletű kupolája valamint a hatalmas kerengője. Belső díszítései közül említésre méltó Francesco Solimena Madonna festménye, valamint Angiolillo Arcuccio Szent Sebestyén mártírhalálát ábrázoló festménye. Ugyanakkor figyelemreméltó Sárkányölő Szent György szobra, valamint az egyházi kincstár.

San Francesco delle Monache. Barokk stílusban épült templom.

Ospedale Psichiatrico Santa Maria Maddalena. Joachim Murat által 1813-ban alapított kórház épülete.

Real Casa dell’Annunziata. A 14. század elején alapított árvaház épülete.

San Lorenzo bencés kolostor. A 10. században építették, érdekessége a hatalmas reneszánsz kerengő.

Santa Maria a Piazza. A 10. századi templom, amelyet Giotto tanítványainak festményei díszítik.

Porta Napoli. Egy hatalmas boltív, amely összeköti a Real Casa dell'Annunziatat az azonos nevű templom harangtornyával. Az impozáns építmény a város egyik jelképe.Tartomány:Campania
Cím:Aversa
GPS: 40° 58′ 23.5632″, 14° 12′ 17.7408″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward