» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Sárkány, kolostor, présház, bányagödör is található a Remete-hegy eldugott egykori kastélyparkjában.


Múzeum

A mai Kiscelli Múzeum épületegyüttese egykoron Schmidt Miksa tulajdona volt. 

Schmidt Miksa azaz, Max Schmidt a századfordulón telepedett le Budapesten azzal a szándékkal, hogy sikeres osztrák vállalkozását Magyarországra is kiterjessze. Gyárában a korszak legkitűnőbb osztrák és magyar művészei - mint például Leopold Bauer, Thoroczkai Wiegand Ede, Muhits Sándor - dolgoztak.

Itt vendégeskedett szeretője, a tragikus sorsú Mágnás Elza is, korának bulvárhősnője, akinek meggyilkolt holttestét egy utazókosárban halászták ki a Dunából. Schmidt Miksa örökös nélkül halt meg, kastélyát és az azt övező parkot a fővárosra hagyta, azzal a kikötéssel, hogy közparkként és múzeumként működjön.

Schmidt Miksa 1935-ben bekövetkezett halálakor a székesfővárosra hagyományozta Kiscell nevű óbudai kastélyát, a benne lévő műtárgyakkal és bútorokkal, azzal a feltétellel, hogy benne nyilvános múzeumot létesítenek.

Az épület eredetileg a trinitárius rend kolostora volt. A hely elnevezése, Kiscell, régi német nevén: Klein-Mariazell. Az ausztriai zarándokhely, Mariazell egyik magyarországi filiáléja volt Óbuda-Kiscell. (Itt helyezték el a stájerországi Mariazell híres kegyszobrának másolatát, így született a név is, Kiscell.)

Parkerdő

A kastély egykori birtokán, a Margit Kórház és az Óbudai Egyetem mögött elrejtve egy őspark található.

A Kiscelli Múzeumnak otthont adó egykori Schmidt-kastély angolparkja kincseket rejt ma is. A tulajdonos, Schmidt Miksa a bécsi parkok mintájára alkotta meg itt az Attila parkot kis hidacskával, antik szobormásolatokkal. A ma zölden burjánzó terület sok emléket őrzött meg ebből az időszakból: még ma is látható például a park egykori kapuja vagy a szőlődomb présháza. A múzeum munkatársai tizennégy színes, a terület élővilágát segítő madárodún mesélik el a park múltját, amiket keresgélve a szemünk elé tárul ez a városközeli, rejtett kis zöld sziget.

Az ingyenesen és a nap huszonnégy órájában látogatható parkkiállítás.

A múzeum bejáratától balra kezdődik az őspark.

A múzeum kapujától egy 14 stációból álló, 1810-ben épített kálvária vonul végig a park szélén, helyenként kilátással a városra. A stációsor egy barokk szoborcsoportba, a Golgotába torkollik, innen egy út vezet le az 1820-as években emelt Szent Vér-kápolnához

Tanösvény

Új tanösvény nyílt az óbudai Kiscelli-fennsíkon, amely a hely természeti és kulturális értékeit mutatja be. A Kiscelli-Doberdó tanösvényt az Óbudai Egyetem munkatársai alakították ki, és több mint 1 kilométer hosszan, 7 állomás segítségével ismerteti a terület változatosságát. Az út nagyjából egy óra alatt járható be, állapota jó, ezért könnyű átszelni. Tengerszint feletti magassága 114 méter, és a túra során 44 méter szintkülönbséggel kell számolni .

Első állomása a Kápolna-forrás, amely vízrajzi és kulturális értéke miatt is lényeges helyszín. Érdekesség, hogy bár a Kiscelli-fennsík karsztos terület, a forrás talajvíz-rétegforrás, így nem karsztvizet ad. Fogyasztásra nem alkalmas az egyetem kutatásai szerint. Nevét a mellette lévő Szent Vér-kápolnáról kapta, amelyet 1702-ben építtetett a tulajdonos Zichy család, itt őrizték a Mariazell községből hozott Mária-kegyszobor másolatát.Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Kiscelli Múzeum
GPS: 47° 32′ 17.23902″, 19° 1′ 41.68103″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward