» Magyarország

» Magyarország » Budapest

Augusztus 20. - Az államalapítás ünnepe

2023. augusztus 20.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mutatjuk az összes program az államalapítás ünnepén.


Programok a háromnapos ünnepségen

Több mint száz program várja idén azokat, akik a fővárosban ünneplik Magyarország születésnapját. Az augusztus 18-án kezdődő ingyenes fesztivált 20-án este idén is látványos tűzijáték koronázza meg.

A programkínálat gerincét 2023-ban is a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-i ünnepnap programja zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt légi parádé követi, majd az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet, míg este a tűzijáték zárja a programot.

A már hagyománynak számító, több évtizedes múltra visszatekintő esti program során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget, ezeket 230 indítási pontról lövik a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti Duna-szakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

A háromnapos rendezvénysorozat keretében a látogatók megtekinthetik az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonatot, a Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg a magyar nemzet hőseivel a Hősök útja programsorozat keretein belül lehet ismerkedni.

A Magyar Ízek Utcájában a Kárpát-medence gasztrokultúráját mutatják be, a Csárdafesztiválon az ország legkedveltebb csárdáinak kínálata várja a látogatókat.

2023-ban a háromnapos ünnepség a fenntarthatóság jegyében zajlik, mindenütt lesz szelektív hulladékgyűjtő, és visszaváltható poharakat használnak majd.

Az ünnepségsorozaton minimális haszonkulccsal dolgoznak a vendéglátók, így az összes helyszínen kedvezményes áron vásárolhatók meg az alapitalok és -élelmiszerek.

A programok között van idén is a tabáni Retro fesztivált, ahol a 70-es, 80-as, 90-es évek sztárjai lépnek fel, a Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjénél pedig a magyar komolyzene legszebb dallamait lehet hallgatni babzsákokról.

A zenei programkínálatban a Retro Tabán a pop- és rockzene kedvelőit várja, a fellépők között lesz Charlie, Demjén Rózsi és a Neoton Família. A komolyzene rajongói a Filozófusok kertjében a Panorama Classical helyszínen hallgathatják meg kedvenc dallamaikat, míg a Vigadó téri új programhelyszínen a Vigadó Pianónál a bárzene műfajának kedvelőit várják. Elektronikus és élőzene fog szólni a Road Movie Live és a Szabadrét Fesztivál keretében, mások mellett a Bagossy Brothers Company, a Tankcsapda vagy a Mystery Gang koncertjein.

Leslie Mandoki augusztus 18-án ingyenes koncerttel jelentkezik a Szent István téren; a Vigadó tér bárzongora koncertnek ad otthont, az Erzsébet téren pedig három napon át tart majd a Szabadrét fesztivál.

A Vörösmarty téren rendezik meg a Csárda fesztivált az ország minden pontjáról érkező csárdák részvételével, a Lánchídtól a Döbrentei térig tart a Magyar Ízek Utcája, míg a Budai Várban ismét a Mesterségek Ünnepével találkozhat a közönség.

A Városliget és a Vajdahunyadvár elsősorban családi programoknak ad otthont, a Divat és Design fesztivál pedig új helyszínen, a Millenáris Parkban várja az érdeklődőket.

Majdnem ingyen lesz az étel és ital a Szent István-napi rendezvényeken

A Szent István-napi programokra kilátogató vendégek idén is megfizethető áron vásárolhatják meg a kijelölt ételeket és italokat a budapesti rendezvényhelyszíneken.

A Szent István-napi termékek közül az ásványvíz (190 forint), a sör (350 forint) és a perec (300 forint) a tavalyi áron lesz kapható, a további fix áras termékek költségei pedig csak minimálisan növekedtek az előző évhez képest.

A kedvezményes árak összesen több mint húsz fővárosi helyszínen lesznek érvényesek augusztus 18-20. között, a háromnapos programsorozat teljes időtartama alatt.

A kedvezményes étel- és italkínálatot a Szent István-nap-pontokon szerezhetik be a rendezvényre látogatók, az árstopos termékeket árusító hivatalos partnereket egy jól látható, Szent István-napi logóval ellátott matrica különbözteti meg a nem hivatalos partnerektől.

Spicces füge respektus lett idén Magyarország tortája

A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet, Magyarország cukormentes tortája pedig a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett.

A Spicces füge respektus mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg.

A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, ám a kész tortában nem marad alkohol.

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Betyáros málna elnevezésű kreáció lett, míg a harmadik helyen a Merengő, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.

Magyarország Cukormentes Tortája a Kikelet torta lett, a győztes cukrász egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és levendulával alakítva ki az összhangot, amelyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült, mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök kézműves cukrászda cukrászainak Tökmag málna tortája, míg a harmadik Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D kézműves cukrászda cukrászának Randevú nevű alkotása lett.

A díjazott tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, valamint országszerte több száz cukrászdában.

A Szent István-napi kenyér két kategóriában meghirdetett verseny nyertese a Heim Sütöde Bt. durumkenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere, az újonnan bevezetett, sétáló sütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja lett.

Mesterségek Ünnepe - Csehország és a népi parasztkonyha lesz idén a középpontban

Csehország lesz az idei díszvendége, a népi parasztkonyha kellékei pedig a kiemelt témája a Mesterségek Ünnepének, amelyet augusztus 18. és 20. között rendeznek meg a budai Várban.

A helyszínen mintegy ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik meg az érdeklődők, és csaknem száz látványműhelyben ki is próbálhatják a mesterségeket.

A fesztiválon a legkisebbeket gyerekprogrammal, népi gyerekjátszókkal, a régi idők népi játékaival, a felnőtteket divatbemutatóval, táncházzal várják a budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában, valamint a Szentháromság tértől a Dísz térig.

Ebben az évben a stráznicei székhelyű Nemzeti Népművészeti Intézettel együttműködve érkeznek majd a fesztiválra a csehországi kézművesek, akiknek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel, többek között szövéssel, kékfestéssel, ütőfakészítéssel, hímzéssel és gyapjúfeldolgozással ismerkedhetnek meg a látogatók.  

A rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, "Befordultam a konyhára." címmel a népi parasztkonyha kellékei kerülnek a fókuszba. Olyan konyhai eszközöket mutatnak be a mesterek, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek, mint például fazekas termékek, sütő- és főzőedények, lakás- és konyhatextilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak.

Idén húsz éve csatlakozott Magyarország az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezményéhez, ezért a rendezvényen kiemelt megjelenést kapnak az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti és reprezentatív listájára felkerült mesterségeket képviselő közösségek. Itt mutatkoznak be többek között a kalocsai, matyó és sárközi kézműveshagyományok, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úri hímzés.

Idén is megrendezik a folkTREND! divatbemutatót, amelynek keretében olyan tervezők munkái lesznek láthatók, akik a hagyományos viseleti kultúránkhoz visszanyúlva, a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, és öltözékkiegészítő kollekciókat hoznak létre. Idén ötödik alkalommal lehetett pályázni a kiírásra, a helyszínen pedig a nyertes alkotások lesznek láthatók.

A zenei programban a Szentháromság téri nagyszínpadon fellép többek között a Tatros Együttes, Tímár Sára és zenekara, Lakatos Mónika és a Romengo, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület táncegyüttesei, a Fitos Dezső Társulat, valamint Szalonna és bandája is.

A Hagyományok Háza a Dísz téri Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel és tánctanítással, valamint kézműves foglalkozásokkal várja a gyerekeket. A vár területén kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok igyekeznek megteremteni a vásári hangulatot, augusztus 20-án pedig kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

Több minifesztivál is várja a közönséget a Szent István-napi programsorozat részeként

A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként minifesztiválok várják augusztus 18. és 20. között a Budapesten ünneplőket kilenc fővárosi helyszínen a Gellért-hegytől a Vörösmarty téren át a budai Várig, az Alkotmány utcától a Vigadó téren át a Millenáris parkig.

Az államalapítás ünnepén a Csárdafesztivál, a Panorama Classical, a Hősök útja, a Vigadó Piano és a Road Movie Live mellett a Varázsliget, a Szabadrét Fesztivál, a Divat & Design Fesztivál, valamint az Aranyvonat-kiállítás is várja a közönséget.

A Vörösmarty téren rendezik meg a Csárdafesztivált, amelyen hét csárda csaknem 150 féle ételt kínál. Az étlapokon csángópecsenye, erdei gombás gemenci szarvaspörkölt, hargitai flekken és borókabogyós-áfonyás marhapörkölt is szerepel, de részei a kínálatnak az 1500 forintos egytálételek is a csülöktől a gulyáson át a magyaros kolbászig - emelik ki a közleményben, amely szerint minden nap színpadi programok - nóta, cigányzene, népzenei- és néptánc-előadások - is várják a látogatókat. A fellépők között lesz Ifj. Sárközy Lajos és Zenekara, Szalonna és Bandája, a Gajdos zenekar és a Duna Művészegyüttes is.

A Vigadó Piano elnevezésű rendezvényen kora délutántól estébe nyúlóan zongoraszó tölti be a Vigadó előtti teret: francia sanzon, Edith Piaf, Frank Sinatra és Tony Benett klasszikusai, bossa nova, amerikai bárzene, Charlie, Demjén Ferenc és más magyar popzenei előadók slágerei, filmzenék és latin dallamok lesznek hallhatók. Elhangzanak Nádas Gábor és Gábor S. Pál szerzeményei, valamint Stevie Wonder-, Whitney Houston-, George Benson-, George Michae-l, Lionel Richie- és Sting-dalok is.

A Varázsliget a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen várja a gyerekeket, akik az Egyszervolt Mesezenekar élő zenés koncertjén Süsü, Gombóc Artúr és a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász óriásbábjával is találkozhatnak. Mesekiállítás, cirkuszi játszóház és artisták gondoskodnak a legkisebbek szórakoztatásáról. Emellett herceg- és hercegnőképző program, valamint a Tűzmadarak csoport produkciója is szerepel a kínálatban.

Látható lesz a Tintaló Társulat mini bábszínháza, a Varázsliget időkapszulájával a látogatók üzenetet is küldhetnek a jövőbe. A Magyar Honvédség kitelepülésén a katonai járművek és fegyverek technikai bemutatója mellett kipróbálható egy repülőgép-szimulátor és a lézerlövészet is.

Hét sorsfordító döntés históriája, hét magyar hős, hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt ezer évből a Hősök útja programsorozatban a budai Várban a Tóth Árpád sétányon. Augusztus 19-én és 20-án csaknem 150 szereplő 10-15 perces jelenetei teszik átélhetővé a magyar történelem hősies pillanatait. A látogatók emellett történelmi alakok virtuális társaságában készített fotókkal örökíthetik meg az ünnepi pillanatokat.

A Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében rendezett Panorama Classical koncertsorozaton fellép a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség Dandár Zenekara, valamint az Óbudai Danubia zenekar és formációi. A műsoron szerepelnek Nino Rota és Ennio Morricone filmzenéi, Art Blakey kompozíciók és Liszt Ferenc passiója, a Via crucis is. A látogatók közelebbről is megismerkedhetnek a hangszerekkel és a hangszerkészítés fortélyaival.

Az Alkotmány utcában a Szent Korona és a jogar, valamint a Szent Jobb élethű másolatával idén is megtekinthető az Aranyvonat. Mellette látható a Városok sétánya, ahol 346 magyar város zászlajának sorfala között haladhat el a látogató. Bárki megkeresheti városának lobogóját, amellyel úgy fotózkodhat, hogy az Országház adja a hátteret.

A Millenáris parkban a Divat & Design Fesztiválon a látogatók számos kézműves foglalkozáson, fenntarthatósági programon, figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt magyar tervezők társaságában. A programokon megismerkedhetnek a hazai divat- és formatervezőkkel.

Az Erzsébet téren piknikhangulat várja a látogatókat kora délutántól estig. A Szabadrét Fesztivál elektronikus és élő zenét kínál: hazai fellépők, 360 fokos fotózás, silent disco, tűzzsonglőrök és festőprogram várja a közönséget.

A Műegyetem rakparton augusztus 19. és 20. között népszerű magyar zenekarok a Road Movie Live programsorozat keretében, a VOLT FILM felkérésére írt dalaikat adják elő, amelyeket egy-egy hazai régió, város, falu, vagy egy utca, egy épület ihletett. A fellépők között van Horváth Tamás, a Bagossy Brothers Company, a Lord és a Tankcsapda. A koncertek között a művészekkel készült, a helyszínekhez való kötődésüket bemutató riportfilmek részletei láthatók.

A Szent István-napi rendezvény alkalmával a város számos helyszínén felállított SZIN pontokon fixáras sör, üdítő és étel is várja az ünneplőket.Tartomány:Budapest
Település:Budapest
GPS: 47° 33′ 1.50336″, 19° 1′ 42.93624″
Időpont:2023. augusztus 20.
Honlap: https://szentistvannap.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward