» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A legnépszerűbb bécsi szuvenírek közé tartoznak az úgynevezett eredeti bécsi hógömbök, amelyekben látványosságok és más motívumok miniatűr változatait láthatjuk és behavazhatjuk őket, ha megrázzuk a gömböt.


A vízzel töltött üveggömböknek a feltalálója Erwin Perzy bécsi sebészeti műszerész volt. 1900 körül Bécs 17. kerületében megalapította a hógömb-manufaktúrát, amely múzeumként ma is létezik – az alapítót pedig még a császár is kitüntette műalkotásaiért.

Akkoriban Erwin Perzy egy műtőkbe szánt lámpán dolgozott, üveggömböket töltött meg vízzel, és azokat izzóval világította meg. Hogy a fényt jobban visszatükrözővé tegye, először üvegforgácsot, majd sódert adott hozzá. Amikor ez kavargott a vízben, úgy nézett ki, mint a sodródó hó. A működő lámpából nem lett semmi, de helyette egy új üzleti ötlet született.

Az 1940-es években a hógömb még Hollywoodba is eljutott. Orson Welles "Citizen Kane" című filmjében a hófödte szülői házat és ezzel a főszereplő vágyait jelenítette meg.

A modelltől függően egy gömb elkészítése körülbelül egy hét kézi munkát vesz igénybe. A látogatók az első adventi hétvégétől minden nap kilenctől este hatig tekinthetik meg a múzeumot.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Schumanngasse 87
GPS: 48° 13′ 27.37956″, 16° 19′ 52.0788″
Honlap: https://schneekugel.at/index.php/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward