» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Értékeld Te is:

Ausztria legmagasabb csúcsa a Großglockner (3.797 m), a Großglockner Hochalpenstraße pedig Ausztria legszebb panorámaútja. 48,3 km, 36 kanyar, legnagyobb emelkedési szöge 12 százalékos. A Großglockner alpesi panorámaúton egyedülállóan szép kilátás várja a kirándulókat.


Az 1935-ben megnyitott, műemlékvédelem alatt álló Großglockner alpesi panorámaúton számtalan hajtűkanyart követően juthatnak fel a kirándulók a 2369 méter magasan található Ferenc József-magaslatra. A kereken 50 kilométer hosszú út összeköti egymással a két osztrák tartományt Karintiát és Salzburgot, valamint Európa legszebb panorámaútjai közé tartozik.

A kilátás kanyarról kanyarra lenyűgözőbb. Körös-körül háromezer méter fölötti hegyek magasodnak, köztük Ausztria legmagasabb hegyével, a 3798 méter magas Großglocknerrel.

Ahogy egyre magasabbra érünk az éghajlat is megváltozik: a kirándulók néhány óra alatt Közép- és Észak-Európa valamennyi égövén átutazhatnak, a völgyben tapasztalható enyhe hőmérsékleti viszonyoktól az alpesi magaslatok sarkvidékre emlékeztető klímájáig.

A felfelé vagy lefelé vezető úton számtalan felfedeznivaló akad. Kilenc ingyenesen látogatható kiállítás, családbarát túraútvonalak, játszóterek, vízesések és fotópontok csábítanak újabb és újabb kalandra.

A Großglockner alpesi panorámaút május elejétől november elejéig tart nyitva és a saját autóval lehet bejárni. A díjköteles útra helyben vagy online is lehet jegyet vásárolni. Még több természeti élményt és érdekes információt kínál a Glockner-busszal történő kirándulás, amely például Salzburgból és Zell am See-ből indul a Ferenc József-magaslatra.

Az 1930-1935 között épült út a karintiai Heiligenblutból a Salzburg tartományi Bruckba vezet. A 36 kanyarnak és a 2.504 méternyi szintemelkedésének köszönhetően az autósokat, biciklizőket és túrázókat egyedülálló természeti élmény és utazás várja.

Az út végén található a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kilátó, ahonnan lenyűgöző a panoráma a környező hegyekre. Itt van a Großglockner alpesi út látogató központja is, amely a Pasterze gleccser világát mutatja be. a Pasterze gleccser közelébe Gletscherbahn viszi a látogatókat. 

Játszóterek:

Piffkar 1620 m: vízijátszótér

Fuscher Lacke 2262 m: a játszótér témája az alpesi út építése. Mormota megfigyelőállomás.

Schöneck 1953 m, "tojástól a pillangóig"

Hochtor, "havas" játszótér

Az út során a gyerekek Murmi matricákat is gyűjthetnek.

A Kaiser Franz Josef Höhe (2369 m) közelében pedig, ha figyelmesek vagyunk igazi mormotákkal is találkozhatunk.
Itt található a Großglockner alpesi út látogató központja, amely a gleccser (Pasterze) világát mutatja be. A belépés ingyenes.

Alpine Ökologie c. kiállítás a Haus Alpine Naturschau-ban. A kiállítás a hegy növény- és állatvilágáról informálja a látogatókat. Filmvetítésen ismerhetik meg a gyerekek a mormoták életét. A kiállítás ingyenes.

Szintén a Kaiser Franz Josef Höhén található a Gamsgrubenweg. A járat a hegy gyomrán keresztül vezet. Az utat kilátók és hegyi vendégfogadók szakítják meg.

Gletscherbahn viszi a látogatókat a Pasterze gleccser közelébe.

Az út nyitva:
május 1.-június 15. 6.00-20.00
június 16.-szeptember 15. 5.00-21.30
szeptember 16.-október vége 6.00-19.30
A kiállítások naponta 10.00-17.00

Útdíj (2022) 37,50 euró/autó. Elektromos autókra 27 euró/autó.

ÉRDEKESSÉGEK:

A kora kelta régészeti leletek tanúsága szerint a Hochtor-on át vezető havasi utat már a Hallstatt-korban is használták.

1856-ben az uralkodópár - I. Ferenc József császár és Erzsébet császárné (Sisi) - Heiligenblutba látogatott, hogy közvetlen közelről csodálja meg a Großglocknert. Róluk nevezték el a Ferenc József császár magaslatot (2396 m) és az Erzsébet-pihenőt a Glocknerháznál (2132 m).

A panorámaút számos szakaszán megőrizte eredeti, történelmi arculatát: ilyenek például az útszéli határoló kövek, amelyek mindegyike az egységes "Glockner-norma" szerint készült, vagy ilyen az eredeti macskakőburkolat is az Edelweißspitzén (2751 m).

A panorámaút 2015 óta műemlékvédelem alatt áll és jó úton halad, hogy az UNESCO világörökségek közé is bekerüljön.

Az út tavasztól őszig, a téli hónapokban egyáltalán nem járható, hiszen több méteres hótakaró borítja. Minden tavasszal kb. 600 000 köbméter hótól tisztítják meg az Alpok legnagyobb hómentesítő akciója keretében.

Az utat ma évente több mint 1 millió autós keresi fel, így Ausztria egyik leglátogatottabb turista célpontja. 2016. augusztus 9-én üdvözölték a 65 milliomodik látogatót az Großglockner alpesi út 1935-ös megnyitása óta.

Az út lábánál, Fuschban egy egy állat- és szabadidőpark várja a gyerekeket.

A Pasterze gleccser az Osztrák-Alpok egyik legnagyobb gleccsere. 1852-ben még a hossza 11 és fél kilométer, térfogata pedig 3,5 köbkilométer volt. Azóta folyamatosan és egyre gyorsabban fogy: ma már alig 8 kilométeres, és térfogata is a felére zsugorodott. A jégár 15 méter/év sebességgel kúszik lefelé a völgybe, így 560 évbe telik az utazása az elejétől a végéig.Tartomány:Karintia
Település:Heiligenblut
Cím:5672 Fusch-Ferleiten
GPS: 47° 4′ 31.71936″, 12° 45′ 3.45384″
Honlap: http://www.grossglockner.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward