» Olaszország

» Olaszország » Veneto


Értékeld Te is:

A Basilica di Sant' Antonio bazilikában őrzik Szent Antal ereklyéit. A 13. században épült bazilikájával Padova a legjelentősebb zarándokhely Venetóban, és a világ minden részéből érkező zarándokok úticélja. Szent Antal a katolikus egyház legnépszerűbb szentje, a padovai bazilikát évente 4 millió hívő és zarándok keresi fel


A bazilika belsejében a XIII. és XX. század közötti jelentős festőművészek, mint például Tiziano és Giotto festményei, valamint Donatello szobrai és rézkarcai láthatók. Évente mintegy négymillióan keresik fel, sőt számuk a 2000-es jubileumi évben a kilencmilliót is elérte.

A 36 éves korában, 1231-ben elhunyt Antal az egyik legjobban tisztelt szent Itáliában, ahol egyszerűen csak il santónak (a szentnek) nevezik.

Páduai Szent Antal a szegények, éhezők, várandós anyák védőszentje. Általában a katolikus templomokban a szobra előtt található Szent Antal-persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál.

A Lisszabonból származó barátot az 1220-ban Marokkóban mártírhalált halt ferencesek hősiessége nyert meg a rendnek, s azután hamar az egyik legnagyobb hatású prédikátor lett. 1222-ben Milánóban és Riminiben a katharok ellen mondott prédikációival kiérdemelte az „eretnekek pörölye” (martello) címet. 1227- ben a Romagna rendtartomány ministere lesz. 1230-ban pápai engedélyt kap arra, hogy bárhol prédikáljon. 1230-1231-es padovai nagyböjti prédikációi akkora tömegeket vonzottak, hogy a bazilikából ki kellett vonulnia a nyílt térre. 1231. júniusi halála után (útban Padova felé hunyt el az arcellai kolostorban) nem egészen egy évvel, rekordsebességgel, 1232 májusában IX. Gergely pápa már szentté avatta.

Padovában a 115 méter hosszú, keresztben 55 méter széles bazilika építése 1232-ben kezdődött, és az 1200-as évek végére fejeződött be.

Szent Antal kápolnája, ahol a szent sírja található csodás reneszánsz alkotás, építése az 1500-as években kezdődött és még abban az évszázadban be is fejeződött. Díszítésén a kor legnagyobb szobrászai dolgoztak: a falakon kilenc Szent Antal életét és csodatevéseit megjelenítő márvány dombormű látható, mint például Szent Antal beöltöztetése, Szent Antal feltámaszt halálából egy ifjút, Egy vízbefúlt leány életre keltése, vagy A levágott, majd visszaforrasztott láb csodája. Középen áll Szent Antal oltár-sírja, Tiziano Aspetti munkája 1594-ből.

Szent Antal testének vizsgálata 750 évvel halála után, 1981-ben történt meg, II. János Pál pápa engedélyével. 1263 óta először elvégzett vizsgálatok tökéletes állapotban találták a Szent földi maradványait az azokat magába záró kis dobozban, amit a legrégebbi és durva kivitelezésű, eredetileg a Szent Antal koporsójául szolgáló ládában őriznek.

Az orvosi és történészi vizsgálatok eredményeképp megállapították: körülbelül 1.70 m magas, nem túl erős testalkatú, 40 év körüli férfi lehetett, nemes arcéle meglehetősen hosszú és keskeny, mélyen ülő szemekkel, hosszúkás kezek és keskeny ujjakkal. Rendkívüli esemény volt a Szent épségben lévő hangképző szerveinek megtalálása, ezzel kiegészül az 1263-as feltárás során előkerült a szent hibátlan épségű nyelve.

Szent Antal csontvázát tartalmazó, tölgyfa borítású kristálykoporsó 1981. március 1-én került a jelenlegi fülkesírba.

Az Ereklye Kápolnában a középső fülkében látható Giuliano da Firenze aranyműves csodálatos ereklyetartója 1436-ból, mely Szent Antal épségben lévő nyelvét őrzi, feljebb egy padovai művész munkája a Szent állkapcsának ereklyetartója 1350-ből. A kápolna őrzi Szent Antal csuháját és azt a koporsót, melybe halálakor a holttestet belehelyezték.

Szent Antal körül a padovai ferencesek óriási üzletet építettek ki az elmúlt századok alatt. Nyolc nyelven adják ki a ,"Szent Antal üzenete" című kiadványt, amely 12 millió példányban eljut a világ 150 országába. Évente 150 ezer levelet írnak mindenfelől a szenthez. A Bazilikában képeslapok, könyvek, színes prospektusok kaphatók. Nem is beszélve a különböző kegytárgyakról és zsibárusi portékákról, amelyek mind a népszerű szent alakja köré fonódnak: kulcstartók, fülbevalók, nippek, kis műanyagbúra, amelyben Szent Antal a hóesésben prédikál.Tartomány:Veneto
Település:Padova
Cím:Basilica di Sant' Antonio
GPS: 45° 24′ 5.25024″, 11° 52′ 51.04981″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward