» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Falzarego-hágó az olasz Dolomitokban, 2105 m tengerszint feletti magasságban fekszik. I. világháborús emlékek.


A név, fálza régo "álnok királyt” jelent ladin nyelven és arra utal, hogy a hagyományok szerint itt levő Fanes-birodalom királya - álnokságáért - kővé változott, ami a hágó sziklái közt levő Lagazuoi-hegy formájában még napjainkban is kivehető.

A hágóutat 1909-ben építették meg és ezzel a Bozen és Cortina d’Ampezzo közti Nagy Dolomitút legvégső - és útépítés-technikai szempontból legnehezebb - szakasza is elkészült.

A Falzarego-hágó történetében az első világháborúban játszott szerepe a legjelentősebb. A "Hegyvidéki Háború” idején (Gebirgskrieg, 1915-18) a frontvonal a Valparola-hágótól, a Hexensteinen és a Kis-Lagazuoion át a Falzarego-hágóig terjedt.

Az olasz csapatok többszöri előrenyomulásuk ellenére sem tudták bevenni az állásokat, ezért a Lagazuoi keleti falánál beásták magukat, ahonnan aztán 1916-ban az aknaháború, (az úgynevezett Minenkrieg) elkezdődött.

Az osztrákok 1916. január 1-i, majd 1917. január 14-i, és 1917. május 22-i pergőtüzei után az olaszok - a hegy lábától az osztrák állások alá - mintegy 1000 méteres táróaknát (alagutat) építettek, és június 20-án több mint 33 tonna robbantóanyaggal a Kis-Lagazuoi egész sziklaperemét a levegőbe röpítették. Szeptember 16-án volt az osztrákok utolsó aknatámadása. Az ellenfelek aknatámadásai azonban a fronton semmi területnyereséget nem eredményeztek egyik félnek sem.

A Lagazuoi kabinos felvonó 2.800 m magasba viszi fel az utasokat

A Passo Falzaregóról a Lagazuoi felvonóval feljuthatunk a Lagazuoi hegyi kunyhóhoz, innen néhány perc alatt elérjük a Rifugio Lagazuoi hegyi kunyhót, amely Cortina legmagasabb terasza 2752 m-en, ahonnan látványos kilátás nyílik a déli és nyugati hegyekre.

A Rifugiótól kövesse a felfelé vezető utat, amely kb. 30 perc alatt a Piccolo Lagazuoi csúcsára vezet. A rövid út a Nagy Háborúból származó ösvények és erődítmények között a híres Lagazuoi feszülethez vezet, amely a háború áldozatainak emlékét őrzi: ez a séta legmagasabb pontja. Itt megcsodálhatja a Dolomitok néhány legmagasabb és leglenyűgözőbb hegyét: Tofana di Rozes, Croda da Lago, Cinque Torri, Marmolada a híres gleccserével, Piz Boè és a Civetta hegy.

Az útvonal ezen szakaszán nyáron sokféle vadvirággal találkozhatunk, amelyek színt visznek az egyébként kopár és sziklás talajba. Egyes fajok, mint például az Artemisia genipi, nagyon ritkák, és a Rifugio közelében találták meg ideális élőhelyüket.

Hegyállomáson: Első Világháborús Szabadtéri Múzeum (Piccolo Lagazuoi, 2800 m)

Különböző hosszúságú és erőfeszítést igénylő útvonalak teszik lehetővé az olasz és osztrák állások és alagutak megtekintését a Dolomitok egyik legszebb kilátással rendelkező sétánya mentén. Az alagutak mentén számos nyílás található, amelyek lőrések, ágyúnaszádok valamint szellőzőnyílások szerepét töltötték be és amelyekből rendkívüli látvány nyílik a dolomiti tájra. A legjelentősebb alagutakat újjáépítették és teljes biztonságban látogathatók: a csapatok elszállásolására, robbanóanyagok tárolására, a vájatok kialakítására használt légkalapácsok energiaellátását biztosító áramfejlesztő egységek elhelyezésére szolgáló barlangüregek tekinthetők meg. Ezek közül néhányban szobákat rendeztek be múzeumi tárgyakkal és hang rekonstrukciókkal, amelyek bemutatják a katonák mindennapi életét.

A szabadtéri múzeum több útvonalon is felfedezhető, két klasszikus útvonal:

A hegyivadászok útvonala, amely a Lagazuoi előhegy csúcsáról az olasz akna galéria mentén halad és a dolomiti front történelmi helyszíneinek egyikén, a Cengia Martini-n jut a felszínre. A teljes útvonal (a Passo Falzarego-ig) kb. 2 óra alatt tehető meg, amelyre hegyi túrákhoz megfelelő felszereléssel és az útvonal megvilágításához szükséges elemlámpával kell felkészülni. Sisak használata ajánlott még akkor is, ha hegymászásra jellemző nehézségekkel az útvonal nem rendelkezik, de elég nagy erőfeszítést igényel és veszélyes pontokat is tartalmaz.

A Kaiserjäger útvonal az osztrákok által megszállt Lagazuoi hegyoldalhoz vezet. A hegycsúcsról egy gyönyörű kilátással rendelkező útvonal vezet lefelé, melynek során egy függőhídon is át kell kelni, hogy végül a Vonbank állás lövészárkaihoz érjünk. Az útvonal kb. másfél óra alatt megjárható, de hegymászó felszerelés szükséges és ajánlott a biztonsági kötél használata is a híd előtt nem sokkal lévő veszélyes útszakaszhoz.

A szabadtéri múzeum látogatása ingyenes. Autóval is elérhető, nagy parkoló és nyilvános WC. Májustól októberig ajánlott a megtekintése. Elemlámpa és védősisak a helyszínen kölcsönözhető.

A hegyállomáson hegyi vendéglő fantasztikus panorámával.

A hágónál található Burg Andraz (részletek)

A hágó közelében található a Lagazuoi-tó (részletek)Tartomány:Veneto
Település:Cortina d'Ampezzo
Cím:Passo Falzarego
GPS: 46° 31′ 7.50144″, 12° 0′ 30.35628″
Honlap: http://www.dolomiti.org

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward