» Olaszország » Emilia-Romagna » Bologna
Nemcsak a fagylaltkészítéshez használt gépeket, a fagylalt gasztronómiai történetét is bemutatja a Bologna közelében fekvő, Anzola Emilia fagylaltmúzeuma, amelyet a Carpigiani cég indított útjára.
Fagylaltot már az ókori Rómában is ettek, tömegtermékké a 19-20. század fordulóján vált, amikor arisztokrata cukrászkészítményből akárhol fogyasztható, globális édesség lett.
Ebben a hordozható tölcsér segített, amelynek elkészítését a múzeum az Egyesült Államokba kivándorolt olasz fagylaltos mesternek, Italo Marchininek tulajdonítja, aki 1903-ban szabadalommal kötötte nevéhez a tölcsért. A múzeumban említést kap a szír származású Ernst Hamwi is, aki az 1904-es Saint Louis-i vásáron már tölcsérben árulta saját készítésű fagylaltját.
Anzola Emilia múzeuma húsz fagylaltgépet mutat be, közöttük a 19. században kézzel hajtott keverőktől a bolognai Otello Cattabriga 1927-ben működésben helyezett motoros fagylaltgépéig, de láthatók a legmodernebb technológiával üzemeltetett gépek is.
Az állandó fagylaltkiállítás fényképekkel, a fagylaltról szóló könyvtárral és irodalmi idézetekkel is a gelato jelentőségét hirdeti - többek között Tolsztoj és Proust is méltatta az olasz fagylaltot.
A negyvenes évektől fagylaltgépet gyártó Carpigiani saját üzeme területén nyitotta meg a fagylaltmúzeumot. Emellett működik a Carpigiani University fagylaltkészítési egyetem is.
A múzeumba a belépés ingyenes!
|
Értékeld te is!