» Magyarország

» Magyarország » Zala » Göcsej


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Gébárti-tó kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízisportot kedvelők, valamint a horgászok számára.


Zalaegerszeg északi részén, a Zala folyótól északra található a Gébárti-tó. A patkó alakú tó két vége bokrokkal, akadókkal teli (0,5-3 méter mély), a tó középső része a gátnál 8-10 méter mély. Parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízisportot kedvelők, valamint a horgászok számára.

Zalaegerszegtől északra, két kis patak felduzzasztásával keletkezett a város legnagyobb mesterséges tava, amelynek névadója egy eltűnt középkori település. Az 1976-ban megkezdett munkálatokat követően, a városi összefogással épült tározót 1979. augusztus 20-án adták át a nagyközönségnek.

Parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízisportot kedvelők, valamint a horgászok számára. A tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén szabadtéri strand található. Környéke az elmúlt évek során kedvelt pihenő-és szabadidő övezetté vált. 

Megközelíthető a 76-os út felől Andráshidán keresztül, vagy a 74-es út felől Ságodon, vagy Neszelén keresztül

Kézművesek Háza

A környék különlegessége a tó délnyugati partján magasodó Kézművesek Háza, amely külső és belső megjelenésében a népi építészet forma- és anyagvilágát idézi. Különböző szakmák segítségével építészek, képzőművészek bevonásával, óriási emberi összefogással az Országos Népművészeti Egyesület fafaragói 1982-83 közt építették társadalmi munkában.

Az alkotóház a népművészek és képzőművészek számára teremt lehetőséget a közös munkára és a kézműves hagyományok ápolására. Csoportokat és egyéni látogatókat egyaránt fogadnak, akiket a népi viselet és ékszerkészítés, korongozás, szövés, nemezelés rejtelmeibe vezetnek be a szakemberek. A ház udvarán kovácsműhely is működik.

Gébárti Tóstrand

A tó félszigetszerű földnyelvének csúcsán 4,5 hektáros területen működő szabadtéri strand május 1. - szeptember 15. közt várja a vendégeket. A gyerekeket játszótér, a sportolni vágyókat pedig futballpálya, teniszpálya, valamint strandröplabdapálya várja.

Megújult a Gébárti-tó és környezete

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete 2023 végén.A Gébárti-tó és környékének rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítását célzó pályázat a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A korábbiakhoz képest a tó mára körbejárhatóvá vált, zöldterületek újultak meg, játszótér, valamint csónakkölcsönző és -stég, vizesblokk épült, illetve új pontonhidakat alakítottak ki.

A Gébárti-tó Zalaegerszeg északi részén helyezkedik el, Andráshida, Neszele és Ságod városrész között. A jóléti víztározót az 1970-es években alakították ki két patak felduzzasztásával.

Minden évszakban nagyon kedvelt kirándulóhely, a fejlesztése több szempontból is indokolttá vált. A tó korábban nem volt körbejárható, gyalogútjai tönkrementek, a zöldfelületek megújítása elodázhatatlan feladat volt, rekreációs funkcióját megfelelő infrastruktúra hiányában nehezen töltötte be.

Elsőként a gát déli oldalán található játszótér és a tó körüli sétány készült el tanösvény létrehozásával, továbbá utcabútorok, esőbeállók telepítésével. A közelben álló Boldogasszony-kápolnától északra, a tó délkeleti felén csónakkölcsönző létesült, amelyhez vizesblokk is tartozik.

Utolsó beruházási elemként a tó mindkét ágán pontonhidat építettek, ami lehetővé teszi a körbejárhatóságot, illetve elkészült a keleti ágon egy csónakkölcsönző stég, a nyugati ágon pedig egy pihenőstég.Tartomány:Zala
Település:Zalaegerszeg
GPS: 46° 52′ 3.76698″, 16° 48′ 48.11378″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward