Magyarország
» Magyarország

» Magyarország » Heves


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

István király döntött úgy - a jelenlegi kutatások szerint 1004-ben -, hogy püspökséget alapít a városban. Az egyház az elmúlt ezer évben folyamatosan hozzáadott valamit a város fejlesztéséhez, az épületek zöme a katolikus egyháznak köszönheti létét. Eszterházy Károly püspök a 18. század második felében a főegyházmegye anyagi ereje mellett saját magánvagyonát is felhasználta a városképet uraló Líceum felépítésére.

A 18. század a fellendülés időszaka volt Egerben. Széles látókörű püspökök irányították a város fejlődését, ennek nyomán pedig a korabeli Eger az ország 6. legnagyobb települése volt.

LÁTNIVALÓK

Egri vár. Az egri vár az évente 400 ezer feletti látogatójával Magyarország legnépszerűbb vára. (részletek)

Egri Bazilika (részletek)

Egri minaret. A török uralom emlékét őrzi a 17. század végén épült karcsú minaret, amely az egykori oszmán világbirodalomban legészakabbra látható ilyen építmény. (részletek)

Egri Főegyházmegyei Könyvtár. A 225 éves muzeális jellegű teremkönyvtár különlegességét a gyűjtemény, a könyvállványzat és a freskó adja. (részletek)

Csillagászati Múzeum. A Csillagdának és a Csillagászati Múzeumnak helyet adó "Lyceumot" Eszterházy Károly egri püspök építtette a 18. század második felében. A főpap a kor egyik legnagyobb csillagászát, a bécsi udvarban működő Hell Miksát kérte fel a Líceum tornyában helyet kapott csillagda kialakítására. Szintén ő jelölte ki 1776-ban, az egri délkört, amelyet a Csillagda padlóján carrarai fehér márványból rakatott ki. Egyúttal meghatározta azt a pontot az épület falán, amelyen át a nap besütve, a csillagászati délben pontosan párhuzamos a meridiánnal. Az évszázadok során a napsugaraknak utat engedő rést befalazták és a helye feledésbe merült. Zétényi Endre, a múzeum alapítója viszont újra kijelölte a pontot, ennek köszönhetően ismét pontosan mutatja a delet az egri linea meridionalis, vagyis a délvonal. Az épületben található még a Hell Miksa által tervezett és 1776-ban készült Camera Obscura berendezés , amely nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon ritkaságnak számít. Optikái segítségével a barokk Eger és környéke vetíthető ki a besötétített terem közepén lévő asztalra. (Varázstorony: Specula Csillagvizsgáló, Camera Obscura, Varázsterem, Planetárium, Kilátó terasz).

Eger négy török-kori öröksége

Egri minaret. A török uralom emlékét őrzi a 17. század végén épült karcsú minaret, amely az egykori oszmán világbirodalomban legészakabbra látható ilyen építmény. (részletek)

Valide Sultana fürdőrom.

Török-fürdő.

Török-kert az Egri várban.

Tartomány:Heves
Település:Eger
GPS: 47° 53′ 56.35932″, 20° 22′ 27.7194″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward