» Magyarország

» Magyarország » Békés » Körös


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Békéscsaba látnivalói.


Békéscsabán minden fontos látnivaló sétatávolságra van, de a belváros felett mindenképp a hatalmas Evangélikus Nagytemplom uralkodik. 

Az egykori Árpád-liget ma is álló fái alatt a betonmedencés Árpád Gyógy- és Strandfürdőből mostanra korszerű termálfürdő lett öt nyitott és hat fedett medencével, pezsgőfürdővel és óriáscsúszdával, nagyvárosi téli-nyári strandélménnyel.

A gyulai és a csabai kolbász természetesen kihagyhatatlan, ha a környéken járunk, hiszen nemcsak ízletesek, de mindkettő hungarikum is. A gyulai kolbász páros és vékony, míg a csabai vastag, és nem páros. Az erősen paprikázott, pirosas-barnás színű, keményfán füstölt és szárított csemegét vékony szeletekre vágva fogyasszuk.

Evangélikus templomok

A törökdúlás során elnéptelenedett vidékre 1718-ban költöztek a Felvidékről szlovák evangélikusok, akik vallásszabadságot és földet kaptak.

A Csabai házak almanachja című kötet írása szerint a békéscsabai evangélikus kistemplom 1745-ben épült fel idősebb Tessedik Sámuel lelkész tevékenységének köszönhetően. Ez volt az első téglából épült evangélikus istenháza a Tiszántúlon a törökök kiűzését követően. 1773-ban bővítették két oldalszárnnyal, 40 méter magas tornya - ahol három harang található - 1783-ban épülhetett meg.

Egy idő után azonban a kistemplom a bővítés ellenére sem tudta kiszolgálni a növekvő közösség igényeit. Ezért megvásárolták a templomukkal szemközti telkeket, és 1807-ben kezdték el építeni a Nagytemplomot, amelynek ltárépítményét öt szekérrel hozták Pestről és egy hónapig tartott, míg összeszerelték, méretes orgonájának és remek akusztikájának köszönhetően rendszeresek itt a komolyzenei hangversenyek is.

 

 

Épül a Munkácsy-negyed kulturális központ

Több mint két hektáron, tíz helyszínen megvalósuló Munkácsy-negyed központja a legtöbb eredeti Munkácsy-festménnyel rendelkező Munkácsy-múzeum lesz. Felújították a Munkácsy Emlékházat és az Ursziny-Beliczey-kúriát, ahol új bábszínház épül; fejlesztések lesznek a megyei könyvtár udvarán, és mások mellett megújul három híd is. Kihelyeznek a köztérre számos Munkácsy-alkotást ábrázoló művet, tervezik az Ásító inas, a Köpülő asszony és a Rőzsehordó nő festmények térbeli megjelenítését.

A negyed részeként közterületeket, parkokat újítottak fel, a Munkácsy Mihály Múzeumban a két épületrész összekötésével egy új termet építettek, új állandó kiállítások nyíltak az intézményben. Épül a Napsugár Bábszínház leendő otthona az Urszinyi-Beliczey-kúria felújításával, bővítésével. Hidak újultak, újulnak meg.

Munkácsy Mihályra és műveire számos új szobor emlékeztet a negyedben. A festőfejedelem egészalakos szobra került a múzeumi lépcsőre, a Rőzsehordó az Aradi vértanúk ligetében. A Kisasszony című Miklya Gábor-alkotása - amelyet Munkácsy Monceau-i parkról készített festménye ihletett az Emlékház udvarán áll.

Munkácsy Mihály Múzeum

A múzeum új állandó kiállítása, a Munkácsy Mihály - Egy géniusz diadala a virtuóz tehetség festészetébe és életébe enged bepillantást.

Az új tárlat 19 eredeti alkotást mutat be, amelyek összértéke közelíti az ötmilliárd forintot. Hat festményt a Magyar Nemzeti Galériától (MNG) kaptak tartósan kölcsönbe, három portrét felmenőikről a Vidovszky-család ajánlott fel a világ legnagyobb Munkácsy-hagyatékát kezelő intézménynek.

Munkácsy Emlékház

Az emlékházként funkcionáló Steniner-Omaszta-kúria a békési megyeszékhelyen formálódó komplex Munkácsy Negyed "sokadik mérföldköve".
     
Steiner Jakab, aki a nagyapponyi gróf Apponyi család uradalmi tiszttartója volt, 1843 és 1850 között építtette a ma a Munkácsy Emlékháznak otthont adó rezidenciát. Munkácsy (Lieb) Mihály és testvére, Gizella a szüleik halálát követően kerültek a rokonokhoz Csabára: a fiú a nagybátyjához, Reök Istvánhoz, a lány nagynénjéhez, Reök Karolinához (Saroltához), Steiner Jakab feleségéhez. Reök István a délelőtti munkát és tanulást követően a kis Miskával naponta ellátogatott nővéréhez ebédre.

Az épületet 1994-ben vásárolta meg az akkori városvezetés, és Munkácsy születésének 150. évfordulója alkalmából nyitotta meg itt az emlékházat, amelyet most építészetileg is felújítottak, és amelyben új, innovatív eszközökkel gazdagított kiállítást hoztak létre.

Békéscsabán negyven eredeti Munkácsy Mihály-kép található, a múzeumban 19, az emlékházban 21, amelyből tíz a város tulajdona.
     
Az emlékház épületében a vármegyei kisnemesség sokszínű életét és a kúriák üzemszerű működését mutatják be, mert ez érdekli leginkább a látogatókat. 

Az első terem egy ebédlő, a megérkezés pillanatát idézi fel, bemutatva, milyen lehetett, amikor vendéget fogadtak, és hogyan érezhette magát itt gyermekként a festőfejedelem. Az épületben látható, hogy milyen lehetett egy korabeli szabadkéményes konyha, be lehet kukkantani az éléskamrába, és láthatóak olyan, a tiszta vászon- és fehérneműkhöz nélkülözhetetlen kellékek, amelyek a kisnemesi életmód státuszszimbólumainak számítottak.

Egy gyerekszoba is az érdeklődők elé tárul, akik megtudhatják, hogy 1855 elején a kis Miskát - aki saját bevallása szerint sem szeretett tanulni - Reök István inasnak adta Lang György asztaloshoz, és szemügyre vehető számos eszköz, amelyeket a mesterek és tanítványaik használtak a munka során.

Több rétegben igyekeztek felépíteni a kiállítást: egyszerre mutatják be a kúria és a Steiner-Omaszta-család történetét, végigkövetik Munkácsy életét, megmutatják, milyen volt az 1850-es években a mezőváros Békéscsaba, és kitérnek az anekdotákra is.

1852. december 6-án betyártámadás érte a kúriát, ekkor a kis Miska is itt tartózkodott - derül ki abból az animációból, amely a betyárvilágot bemutató, illetve az akciót megidéző helyiségben hangzik fel. Hat rabló jelent meg, és bántalmazták a nagynénit, aki pár héttel később belehalt sérüléseibe.

A kúriában kávézót, cukrászdát, egy rendezvényteret és új múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak.

A Munkácsy Emlékház felújítására és az új állandó kiállítás létrehozására mintegy 350 millió forintot fordítottak.

Csabai szélmalom

A több mint 150 éves békéscsabai szélmalom jelenleg gabonamúzeumként üzemel.

A szélmalom eredetileg 1856 és 1860 között épült Makó határában, a Csókási pusztában állt, a malomkövét Sárospatakról hozták. 1953-ig működött, és akkora volt a kapacitása, hogy száz tanya termését tudta megőrölni.

A Gyulai úton található szélmalom holland típusú, négyszintes. Ezekre jellemző volt, hogy forgatható volt a tetőszerkezetük, a szél felé fordították azokat; a vitorlák pedig 4-5 méter/másodperc sebességgel pörögtek.

Kolbászfesztivál

A négy napig tartó mulatságot hagyományosan október utolsó hetében rendezik meg. Magyarország egyik legjelentősebb gasztronómiai fesztiválján belekóstolhat a vidéki életbe. A főszerep természetesen a csabai kolbászé és a hazai ízeké, de számos zenés-táncos, képzőművészeti és gyerekprogram is várja a látogatókat.

CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL

2022. október 20 - 23.Tartomány:Békés
Település:Békéscsaba
GPS: 46° 41′ 5.92404″, 21° 5′ 12.09048″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward