» Magyarország

» Magyarország » Békés » Körös


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Békéscsaba látnivalói.

Békéscsabán minden fontos látnivaló sétatávolságra van, de a belváros felett mindenképp a hatalmas Evangélikus Nagytemplom uralkodik. 

Az egykori Árpád-liget ma is álló fái alatt a betonmedencés Árpád Gyógy- és Strandfürdőből mostanra korszerű termálfürdő lett öt nyitott és hat fedett medencével, pezsgőfürdővel és óriáscsúszdával, nagyvárosi téli-nyári strandélménnyel.

A gyulai és a csabai kolbász természetesen kihagyhatatlan, ha a környéken járunk, hiszen nemcsak ízletesek, de mindkettő hungarikum is. A gyulai kolbász páros és vékony, míg a csabai vastag, és nem páros. Az erősen paprikázott, pirosas-barnás színű, keményfán füstölt és szárított csemegét vékony szeletekre vágva fogyasszuk.

Evangélikus templomok

A törökdúlás során elnéptelenedett vidékre 1718-ban költöztek a Felvidékről szlovák evangélikusok, akik vallásszabadságot és földet kaptak.

A Csabai házak almanachja című kötet írása szerint a békéscsabai evangélikus kistemplom 1745-ben épült fel idősebb Tessedik Sámuel lelkész tevékenységének köszönhetően. Ez volt az első téglából épült evangélikus istenháza a Tiszántúlon a törökök kiűzését követően. 1773-ban bővítették két oldalszárnnyal, 40 méter magas tornya - ahol három harang található - 1783-ban épülhetett meg.

Egy idő után azonban a kistemplom a bővítés ellenére sem tudta kiszolgálni a növekvő közösség igényeit. Ezért megvásárolták a templomukkal szemközti telkeket, és 1807-ben kezdték el építeni a Nagytemplomot, amelynek ltárépítményét öt szekérrel hozták Pestről és egy hónapig tartott, míg összeszerelték, méretes orgonájának és remek akusztikájának köszönhetően rendszeresek itt a komolyzenei hangversenyek is.

Munkácsy Emlékház

A nagy festő, Munkácsy Mihály árvaként került a városba nyolc évesen, itt volt asztalosinas, portréfestő, fellépett színészként, és mint sikeres művész, Párizsból is ide tért vissza nászútján. Egykori lakóhelyén a születésének 150. évfordulóján megnyitott a Munkácsy Emlékház, ahol 21 műve mellett a 19. század közepének eredetiben megőrzött vidéki polgári miliőjét is megkapjuk élményként.

Munkácsy Múzeum

A múzeum új állandó kiállítása, a Munkácsy Mihály - Egy géniusz diadala a virtuóz tehetség festészetébe és életébe enged bepillantást.

Az új tárlat 19 eredeti alkotást mutat be, amelyek összértéke közelíti az ötmilliárd forintot. Hat festményt a Magyar Nemzeti Galériától (MNG) kaptak tartósan kölcsönbe, három portrét felmenőikről a Vidovszky-család ajánlott fel a világ legnagyobb Munkácsy-hagyatékát kezelő intézménynek.

Épül a Munkácsy-negyed kulturális központ

Több mint két hektáron, tíz helyszínen megvalósuló Munkácsy-negyed központja a legtöbb eredeti Munkácsy-festménnyel rendelkező Munkácsy-múzeum lesz, amelynek megújítják az állandó kiállítását is. Felújítják a Munkácsy Emlékházat és az Ursziny-Beliczey-kúriát, ahol új bábszínház épül; fejlesztések lesznek a megyei könyvtár udvarán, és mások mellett megújul három híd is. Kihelyeznek a köztérre számos Munkácsy-alkotást ábrázoló művet, tervezik az Ásító inas, a Köpülő asszony és a Rőzsehordó nő festmények térbeli megjelenítését.

Csabai szélmalom

A több mint 150 éves békéscsabai szélmalom jelenleg gabonamúzeumként üzemel.

A szélmalom eredetileg 1856 és 1860 között épült Makó határában, a Csókási pusztában állt, a malomkövét Sárospatakról hozták. 1953-ig működött, és akkora volt a kapacitása, hogy száz tanya termését tudta megőrölni.

A Gyulai úton található szélmalom holland típusú, négyszintes. Ezekre jellemző volt, hogy forgatható volt a tetőszerkezetük, a szél felé fordították azokat; a vitorlák pedig 4-5 méter/másodperc sebességgel pörögtek.

Kolbászfesztivál

A négy napig tartó mulatságot hagyományosan október utolsó hetében rendezik meg. Magyarország egyik legjelentősebb gasztronómiai fesztiválján belekóstolhat a vidéki életbe. A főszerep természetesen a csabai kolbászé és a hazai ízeké, de számos zenés-táncos, képzőművészeti és gyerekprogram is várja a látogatókat.

CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL

2022. október 20 - 23.

Tartomány:Békés
Település:Békéscsaba
GPS: 46° 41′ 5.92404″, 21° 5′ 12.09048″

Még nem érkezett hozzászólás!