» Ausztria

» Ausztria » Tirol

Serfausi metró a legkisebb Európában


Értékeld Te is:

A tiroli Serfausban található Európa legmagasabban fekvő és legkisebb metrója.


A Serfauser Dorfbahn tulajdonképpen egy légpárnás sikló. A csendes üzemű földalattinak 4 megállója van, a Serfaus szélén található parkolótól a sífelvonó völgyállomásáig tartó 1280 m hosszú utat, max. 40 km/h sebességgel 7 perc alatt teszi meg. Egyszerre 135 főt tud szállítani.

A metró 1986-ban épült meg. A cél az volt, hogy a település mentesítsék a turistaforgalom alól, mivel télen kedvelt síterep, nyáron pedig a családbarát fejlesztéseknek köszönhetően népszerű hegyi üdülési célpont.

Serfaus egy zsákfalu, ezért a sok autósnak köszönhetően állandóan dugó volt a faluban. 1970-ben elhatározták, hogy véget vetnek ennek, nagy parkolókat építettek és buszokkal szállították a síelőket a felvonókhoz, de a turisták száma csak egyre nőt, a buszok kapacitása pedig véges volt.

1983-ban született meg az elképzelés, hogy földalatti vasutat kellene építeni. 1984-ben el is kezdték az építkezést, a hivatalos megnyitót 1986. január 16-án tartották meg.

Azóta az autókat a falu elején egy nagy parkolóban kell hagyni, cserébe viszont a metró ingyenesen viszi az utasokat a hegylábánál található felvonó völgyállomásához.

Miután a metrót felújították az üzemeltető társaság szerint nemcsak a világ legkisebb, hanem a legmodernebb metrója is lett.Tartomány:Tirol
Település:Serfaus
GPS: 47° 2′ 15.02376″, 10° 36′ 37.1826″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward