» Ausztria

» Ausztria » Wien


Értékeld Te is:

Madame Tussauds világhírű viaszbábu gyűjteménye a bécsi Práter egyik fénypontja.


A bécsi Práterben az óriáskerék előtti téren Madame Tussauds panoptikumában 71 viaszfigura várja a látogatókat. Ferenc József császár és az ő Sissije, Wolfgang Amadeus Mozart, Falco, Mária Terézia vagy Gustav Klimt csak néhány az osztrák hírességek és történelmi személyiségek közül, akikkel a 2000 négyzetméteres (három emeletre osztott) kiállítási területen találkozhatunk. A különleges kialakítású interaktív kulisszák között intelligencia tesztet oldhatunk meg Albert Einstein ellen, Johann Strauss-szal vezényelhetjük a Kék Duna keringőt, vagy megpróbálhatjuk legyőzni Hans Krankl focilegendát tizenegyes rúgásban.

A nemzetközi hírességek közül is számos jelen van: Johnny Depp, Nicole Kidman, Robert Pattinson, Angelina Jolie vagy Michael Jackson "képviselik" a showbizniszt. Mahatma Gandhi vagy Nelson Mandela pedig a világpolitikát.

James Bond viaszfigurája Daniel Craig angol színészt ábrázolja. A szobrot néhány nappal az új Bond-film ausztriai bemutatója előtt állították ki. A bábu fekete szmokingot, csokornyakkendőt és fehér inget visel, olyat, amilyet Craig A Quantum csendje című, 2008-as Bond-moziban

Madame Tussauds viaszfigurái több mint 150 éve nyűgözik le a nézőket. Egy figura elkészítése 3-6 hónapot vesz igénybe. Több mint 500 pontos testmérés és mintegy 200 fotó szükséges ahhoz, hogy a részlethű módon bemutathassák egy személy legapróbb jellegzetességeit is. Összesen 800 munkaórán át készítik a kereken 200.000 eurót érő viaszfigurákat.

2017 elején Sissiről szóló részleggel bővül a bécsi Madame Tussaud panoptikum. A február 5-én nyíló tárlat Sissi egy napját mutatja be, egyebek mellett illatokkal, ízekkel és tapintható élményekkel. A különleges tárlatot Sissi születésének 180. évfordulója alkalmából rendezik meg, 3D-animációk segítségével láttatják Sissi mindennapjainak eddig nem ismert momentumait.

Ki is volt Madame Tussauds?

Marie Grossholz 1761. december 1-jén Strasbourgban született egy "megesett" szobalány gyermekeként. A kislány apjától, Philip Wilhelm Curtius német orvostól és viaszszobrásztól tanulta a portrékészítést, 18 évesen már megmintázta Voltaire-t, ő készítette Rousseau halotti maszkját, és az üzleti ügyekben is eligazodott.

Curtius nagy sikert aratott a bűnözők arcképcsarnoka című tárlatával, és a forradalom vezetőiről is viaszmást készített. A háború kitörése után a németgyűlölet miatt menekülnie kellett, lánya pedig parókakészítésből tartotta fenn magát. Ehhez a hajat a kivégzettek fejéről szerezte, a híresebb áldozatok fejét hazavitte, s otthon megmintázta.

A terror idején halálra ítélték, fejét már le is borotválták, támogatói az utolsó pillanatban mentették ki a nyaktiló alól. Apja 1794-ben bekövetkezett halála után megörökölte annak gyűjteményét, a következő évben férjhez ment Francois Tussaud-hoz, ezt követően már Madame Tussaud néven ismerték.

1802-ben éppen Angliában mutatta be viaszszobrait, amikor kitört a francia-brit háború, s ő Londonban ragadt. 1804-ben egész kollekciója megsemmisült, de hónapokig tartó munkával ismét elkészítette immár angol hírességekkel kiegészített gyűjteményét. Figuráit ócskásnál vásárolt selyembe, bársonyba öltöztette, és harminc évig járta velük az országot, idővel már két fia társaságában. 1835-ben nyitotta állandó panoptikumát a Baker Streeten, ez 1925-ben leégett, de 1928-ban újra megnyitották a Marylebone Roadon.

Madame Tussaud királyokat éppúgy megmintázott, mint bűnözőket, panoptikumának legnagyobb attrakciója a rémségek kamrája volt. Lépést tartott az eseményekkel, minden új híresség megjelent nála is, de az csak 81 évesen jutott eszébe, hogy saját portréját is elkészítse, bár az eredménnyel - érthető módon - nem volt igazán elégedett. Férje 1848-ban halt meg Párizsban, ő két évre rá követte a sírba.

Belépő: 25 euró/felnőtt, 20 euró/gyerek (4-14 éves)

Legutolsó frissítés: 2017. januárTartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Wien, 2., Prater, Riesenradplatz
GPS: 48° 12′ 59.8338″, 16° 23′ 45.20004″
Honlap: http://www.madametussauds.com/wien

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward