» Franciaország

» Franciaország » Hauts-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

I. Ferenc itt írta alá 1539-ben a Villers-Cotterets-i rendeletet, amely a latin helyett a francia nyelv kizárólagos használatát írta elő az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban.


A Párizshoz közeli Villers-Cotterets hajdani királyi kastélyában a múlt számos fontos emlékét, köztük I. Ferenc teniszpályáját is feltárták.

A francia nemzeti régészeti kutatóintézet (INRAP) tudósai 2019 óta dolgoznak a Párizstól mintegy 80 kilométerre fekvő helyszínen. I. Ferenc itt írta alá 1539-ben a Villers-Cotterets-i rendeletet, amely a latin helyett a francia nyelv kizárólagos használatát írta elő az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban.

A rendeletre emlékezve Villers-Cotterets a francia nyelv nemzetközi városa. Látogatói üvegborítás alatt megcsodálhatják annak a pályának a maradványait, ahol a mai tenisz ősét (jeu de paume) játszották, amelyet I. Ferenc király és a kor nemes urai nagyra értékeltek.

A teniszpálya a kastélyon kívül volt általában, kastélyudvaron belüli elhelyezése nem jellemző. A teret, melynek területe kicsit kisebb, mint két teniszpálya, részben egy nézőknek szánt terület vette körül.

A francia nyelv nemzetközi központja

A villers-cotterets-i kastély a francia reneszánsz művészet egyik gyöngyszeme, itt írta alá I. Ferenc francia király 1539-ben azt a rendeletet, amely kötelezővé tette a francia nyelv használatát a hivatalos szövegekben.

Az elhagyatott műemléképületet a francia állam három év alatt teljesen felújítatta és átalakítatta "a frankofónia kastélyává"

A központ koncepciójának kidolgozói arra hívták fel a figyelmet, hogy a világ legnépesebb francia nyelvű országa ma már nem Franciaország, hanem a Kongói Demokratikus Köztársaság 100 millió lakosával. A legnagyobb város, ahol franciául beszélnek, pedig nem Párizs, hanem Kinshasa, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa.

A központ nem múzeum - hangsúlyozta az intézmény igazgatója, Paul Rondin. "Nem azért vagyunk itt, hogy megőrizzük a francia nyelvet, hanem hogy hagyjuk gazdagodni, és bemutassuk rendkívüli sokszínűségét" - mondta.

A francia nyelv nemzetközi központja egy több ezer műből álló könyvárral rendelkezik, ahol a látogatóknak a mesterséges intelligencia személyre szabott, interaktív módon megalkotott olvasási tanácsokat ad, ezenkívül a kastélyban előadásokat, fordítóknak konferenciákat és művészeknek rezidens programokat is szerveznek.Tartomány:Hauts-de-France
Cím:Villers-Cotterêts
GPS: 49° 15′ 17.81244″, 3° 5′ 27.339″
Honlap: http://www.chateau-villers-cotterets.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward