» Franciaország

» Franciaország » Hauts-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

I. Ferenc itt írta alá 1539-ben a Villers-Cotterets-i rendeletet, amely a latin helyett a francia nyelv kizárólagos használatát írta elő az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban.

 

A Párizshoz közeli Villers-Cotterets hajdani királyi kastélyában a múlt számos fontos emlékét, köztük I. Ferenc teniszpályáját is feltárták.

A francia nemzeti régészeti kutatóintézet (INRAP) tudósai 2019 óta dolgoznak a Párizstól mintegy 80 kilométerre fekvő helyszínen. I. Ferenc itt írta alá 1539-ben a Villers-Cotterets-i rendeletet, amely a latin helyett a francia nyelv kizárólagos használatát írta elő az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban.

A rendeletre emlékezve jövőre Villers-Cotterets lesz a francia nyelv nemzetközi városa. Látogatói üvegborítás alatt megcsodálhatják annak a pályának a maradványait, ahol a mai tenisz ősét (jeu de paume) játszották, amelyet I. Ferenc király és a kor nemes urai nagyra értékeltek.

A teniszpálya a kastélyon kívül volt általában, kastélyudvaron belüli elhelyezése nem jellemző. A teret, melynek területe kicsit kisebb, mint két teniszpálya, részben egy nézőknek szánt terület vette körül.

Tartomány:Hauts-de-France
Cím:Villers-Cotterêts
GPS: 49° 15′ 17.81244″, 3° 5′ 27.339″
Honlap: http://www.chateau-villers-cotterets.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!