» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az adventi időszakban Karintiában hagyományőrző karácsonyi vásárok csábítanak időtöltésre. A téli napforduló alkalmával krampuszok lepik el az utcákat és űzik ki hangos kolompolással és kerepeléssel a rossz szellemeket.


Ausztria legnagyobb krampuszfelvonulásán, Klagenfurtban mintegy 1.000 rémisztő kinézetű maskarás lepi el a várost, akik gondos munkával kialakított, akár 4 méter magas maszkok mögé rejtőznek.

A klagenfurti karácsonyi vásár az egész Alpok-Adria térség egyik legszebb adventi forgatagának számít. A karácsonyt megelőző időszakban ugyanis a Klagenfurt ismertetőjegye, a vízköpő sárkány körül elterülő Neue Platz egyetlen hatalmas karácsonyi vásárrá alakul át. Karintia legnagyobb adventi vásárán tömjén, puncs, frissen készült karácsonyi kekszek és sült gesztenye édes illata tölti meg a levegőt, az ünnepi díszkivilágítás pedig egyedülállóan meghitt hangulatot varázsol a főtérre.

A számtalan karácsonyi standon különféle karácsonyi portékákat, valamint ízletes süteményeket, sült gesztenyét, vattacukrot és számos további ételspecialitást kínálnak. A karácsonyi vásárral párhuzamosan változatos keretprogramok és rendezvények is várják a Klagenfurtba látogatókat.

Adventi vásár Klagenfurtban: 2019. november 22 -december 24.
Krampuszfutás Klagenfurtban: 2019. november 23.

Feltétlenül érdemes ellátogatni a pörtschachi "Csendes Adventre", amikor a tóparti falucska a hangulatos fényekkel kivilágított ösvényeknek, a fáklyás túráknak és a különleges adventi hajónak köszönhetően egy mesebeli karácsonyi világba röpíti a látogatókat.

A tóparti sétányon található autentikus kis "adventi falucska” a karácsonyt megelőző időszakban nemcsak vonzó és változatos programokkal várja a vendégeket, hanem itt található a Karintiai Adventi Koncertsorozat központja is. A tóparti falucska csodálatos, idilli téli környezetével ideális feltételeket kínál a karintiai hagyományok és népszokások megismeréséhez. Nincs két egyforma adventi nap. Hagyományőrző csoportok és egyesületek gondoskodnak a változatos adventi programokról, ahol minden eredeti és tipikusan karintiai. Egyetlen látogatás egészen biztosan kevés lesz. A vonzó programok mellett tábortüzek és egy adventi fényösvény varázsol meghitt hangulatot a sétányra. Az adventi hajózást egy fáklyás túrázással egybekötve vehetik igénybe vendégek, amely a sétány mentén vezet. Így könnyedén hátunk mögött hagyhatjuk a hétköznapok gondjait és boldogan készülhetünk a szeretet ünnepére.

2019. november 22- december 22.

A Veldenben megcsodálható úszó adventi koszorú 80.000 gyertyával ragyogja be a tó vizét. A romantikára vágyókat garantáltan magával ragadja a kivilágított angyalváros, valamint a Wörthi-tavon tett angyal- és mesehajózás.
Velden az angyalok városa mennyei élményekkel és földi élvezetekkel. Szórakoztató kikapcsolódás vár az apróságokra a Veldeni Gyermekadvent alkalmával, ahol pékség, angyalok postahivatala, barkácsműhely, angyalok hajója és számos további kaland várja a legkisebbeket.

A Veldeni Advent szimbóluma a veldeni öbölben, a kastélyszálló előtt található Ausztria egyik legnagyobb úszó adventi koszorúja, amely 25 méter átmérőjű és 80 000 égő világítja meg. A különleges adventi látványosság évről-évre kellemes melegséget és meghitt hangulatot varázsol a városba látogatók szívébe.

A veldeni angyalok hajóján, a "Santa Lucia" fedélzetén állva, egy fűszeres forralt borral a kezünkben közvetlen közelről csodálhatjuk meg különleges fényjátékot. Más településektől eltérően a Veldeni Advent hangulata az egész várost belengi, a kaszinótól kezdve egészen a kastélyszállóig. A fahéj, a narancs és a vaníliás kifli, valamint a fenyőágak és a méhviaszból készült gyertyák egymásba gabalyodó illata valóságos karácsonyi szimfóniává egyesül. A Veldeni Advent legkülönbözőbb helyein hallhatjuk a helyi kórosuk és rézfúvósok előadásait.

Emellett a veldeni karácsonyi vásár még számtalan további különlegességet is tartogat. A programkínálatot a hajón tartott kézműves foglalkozások, a Brunnerplatzon található kovácsműhely és adventi koncertek teszik teljessé. Aki pedig néhány percre megpihenne, de közben élvezni szeretné az karácsonyi vásár meghitt hangulatát, annak javasoljuk az adventi sétavonatot.

2019. november 22.-december 22.

A kihagyhatatlan programok közé tartozik még a Millstatti-tavon úszó "karácsonyfaerdő", amikor is egy tágas tutaj, az úgynevezett Tűzsziget alakul át ünnepi fényárban pompázó adventi vásárrá.

A Millstatti-tóban úszó "karácsonyfaerdőben” mindent a fahéj, a szegfűszeg és a tűlevelek átható illata leng be. A tágas tutajon kialakított különleges környezetben forralt borral, főtt kolbásszal és ízletes házi kenyérrel, valamint sült gesztenyével és további falusi specialitásokkal várják a vendégeket. A karácsonyi tutaj fedélzetén mindenki akár saját maga is megpróbálkozhat a karácsonyi kekszek sütésével. A több ponton gyújtott apró tábortüzek kellemes meleget és meghitt hangulatot biztosítanak.

2019. november 30 - január 6.

A bűbájos atmoszféra, a vonzó program kavalkád és az adventi szezon gyönyörű kézműves termékei évről-évre elvarázsolnak minket Bad Kleinkirchheim-ben. Karintia egyik leggyönyörűbb alpesi karácsonyi vásárát a Ronacher Termálhotel előtt tartják november végétől minden szombaton. A St. Katalin templom előtt gyertya kiállítás és az elmaradhatatlan Betlehem várja a sétálókat. Választhatunk karácsonyi ajándékot a rengeteg kézműves temékből, találunk, teát, mézet, szárított fűszereket, gyógynövényeket, adventi koszorúkat, kötött termékeket és még sorolhatnánk. A gyerekek pedig lufikba zárva küldhetik a Jézuskának kívánságaikat.

2019. november -december 

Villach, Karintia második legnagyobb városa elsősorban jó kedélyű lakosairól vált híressé, akik a délies napsütést és temperamentumot egyaránt a szívükben hordozzák. Erről nemcsak a farsangi időszakban adnak tanúbizonyságot, hanem advent idején is, amikor november végétől az egész óváros egyetlen hatalmas karácsonyi vásárrá alakul át.

Az adventi vásár öt különböző témával foglalkozik, így itt mindenki garantáltan talál kedvére valót. A város mindemellett nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a csaknem 60 adventi standon kizárólag helyi termékeket kínáljanak az árusok. Ez érvényes a "villachi forralt borra is", amely egy ősrégi, titkos recept alapján készül.

A Jézuska Villachba a Dráván, hajón érkezik, a Kongresszusi központ előtt köt ki, ahol a szenteste előtti utolsó vasárnapon hagyományos paraszti adventet tartanak.

A hagyományőrző "falusi adventen” a meghitt hangulat játsza a főszerepet: a szent estére való készülődés napjaiban tartott nagyszabású rendezvényből a szervezők szeretnének hagyományt teremteni. Céljuk, hogy megállítsák a Télapó globális térhódítását és helyette az alpesi karácsonyi hagyományok kerüljenek előtérbe. Már 2011-ben az első esemény alkalmával 8000-en voltak kíváncsiak a falusi adventre, amely hatalmas sikernek számít. Ezen felbuzdulva a szervezők idén is sok vendégre számítanak Ausztriából, Szlovéniából, Olaszországból és más helyekről is. Villachban ismét a hagyományok kerülnek előtérbe.

A vásári standok a karácsonyt követően is maradnak, csak a mikulások, krampuszok és karácsonyi díszek helyét malackák, négylevelű lóherék és patkók veszik át. Az újévi piac 2016. december 31-ig tart nyitva.

A Városházánál februárig ideiglenes korcsolyapálya működik.

Karácsonyi vásár Villachban: 2019. november 15-december 24.
2019. november 29.: nagy Krampusz és Busó felvonulás a Villachi Advent keretében
2019.12.21-22.: Falusi advent Villach-ban
2019.december vége: Újévi vásár a villachi Óvárosban
2019.12.31.: számos szilveszteri ünnepség Villach-ban és a régióban
2019.01.: Három Királyok piac Villach-ban
2020. Farsangi felvonulás Villach-ban

További karácsonyi vásárok:

Radenthein: 2019. november-december
Wolfsberg: 2019. november -december 20.
Völkermarkt: 2019. november -december 24.
Spittal an der Drau: 2019. november-december 24.
Petzen: Ausztria legmagasabban fekvő karácsonyi piaca: 2019. december

Tartomány:Karintia
GPS: 46° 43′ 19.9308″, 14° 10′ 50.11752″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward