» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az adventi időszakban Karintiában hagyományőrző karácsonyi vásárok csábítanak időtöltésre. A téli napforduló alkalmával krampuszok lepik el az utcákat és űzik ki hangos kolompolással és kerepeléssel a rossz szellemeket.

Télen Karintiában adventi vásárok, krampuszok és maskarás felvonulások gondoskodnak a jó hangulatról.

A karintiai népszokások egyik legkülönlegesebbike a gegendtali Klöcklerek (Kopogók): a falusi fiatalemberek házról házra járnak, hogy kopogással és énekléssel bebocsájtást nyerjenek, valamint elűzzék a rossz téli szellemeket. A jókívánságokért cserébe ízletes uzsonna jár a Klöcklereknek.

Karintiában több népszokás is generációról generációra öröklődik tovább: ilyen például a karácsonyfa-elsüllyesztés a karintiai tavak némelyikénél, amellyel a tóban szerencsétlenséget szenvedő emberekre emlékeznek vagy a vízkereszti játékok Heiligenblutban, amely népszokás 2010 óta az UNESCO szellemi világörökségei közé tartozik. További érdekes népszokások a Pehtra Baba (öreg, csúnya vénasszonyok űzik el a rossz szellemeket) vagy a Bad Eisenkappel-i Kirchleintragen (templommakettek körbehordozása a településen). 

Klagenfurt

Ausztria legnagyobb krampuszfelvonulásán, Klagenfurtban mintegy 1.000 rémisztő kinézetű maskarás lepi el a várost, akik gondos munkával kialakított, akár 4 méter magas maszkok mögé rejtőznek.

A klagenfurti karácsonyi vásár az egész Alpok-Adria térség egyik legszebb adventi forgatagának számít. A karácsonyt megelőző időszakban ugyanis a Klagenfurt ismertetőjegye, a vízköpő sárkány körül elterülő Neue Platz egyetlen hatalmas karácsonyi vásárrá alakul át. Karintia legnagyobb adventi vásárán tömjén, puncs, frissen készült karácsonyi kekszek és sült gesztenye édes illata tölti meg a levegőt, az ünnepi díszkivilágítás pedig egyedülállóan meghitt hangulatot varázsol a főtérre.

A számtalan karácsonyi standon különféle karácsonyi portékákat, valamint ízletes süteményeket, sült gesztenyét, vattacukrot és számos további ételspecialitást kínálnak. A karácsonyi vásárral párhuzamosan változatos keretprogramok és rendezvények is várják a Klagenfurtba látogatókat.

Wörthersee

Feltétlenül érdemes ellátogatni a pörtschachi "Csendes Adventre", amikor a tóparti falucska a hangulatos fényekkel kivilágított ösvényeknek, a fáklyás túráknak és a különleges adventi hajónak köszönhetően egy mesebeli karácsonyi világba röpíti a látogatókat.

A tóparti sétányon található autentikus kis "adventi falucska" a karácsonyt megelőző időszakban nemcsak vonzó és változatos programokkal várja a vendégeket, hanem itt található a Karintiai Adventi Koncertsorozat központja is. A tóparti falucska csodálatos, idilli téli környezetével ideális feltételeket kínál a karintiai hagyományok és népszokások megismeréséhez. Nincs két egyforma adventi nap. Hagyományőrző csoportok és egyesületek gondoskodnak a változatos adventi programokról, ahol minden eredeti és tipikusan karintiai. Egyetlen látogatás egészen biztosan kevés lesz. A vonzó programok mellett tábortüzek és egy adventi fényösvény varázsol meghitt hangulatot a sétányra. Az adventi hajózást egy fáklyás túrázással egybekötve vehetik igénybe vendégek, amely a sétány mentén vezet. Így könnyedén hátunk mögött hagyhatjuk a hétköznapok gondjait és boldogan készülhetünk a szeretet ünnepére.

A Veldenben megcsodálható úszó adventi koszorú 80.000 gyertyával ragyogja be a tó vizét. A romantikára vágyókat garantáltan magával ragadja a kivilágított angyalváros, valamint a Wörthi-tavon tett angyal- és mesehajózás.
Velden az angyalok városa mennyei élményekkel és földi élvezetekkel. Szórakoztató kikapcsolódás vár az apróságokra a Veldeni Gyermekadvent alkalmával, ahol pékség, angyalok postahivatala, barkácsműhely, angyalok hajója és számos további kaland várja a legkisebbeket.

A Veldeni Advent szimbóluma a veldeni öbölben, a kastélyszálló előtt található Ausztria egyik legnagyobb úszó adventi koszorúja, amely 25 méter átmérőjű és 80 000 égő világítja meg. A különleges adventi látványosság évről-évre kellemes melegséget és meghitt hangulatot varázsol a városba látogatók szívébe.

A veldeni angyalok hajóján, a "Santa Lucia" fedélzetén állva, egy fűszeres forralt borral a kezünkben közvetlen közelről csodálhatjuk meg különleges fényjátékot. Más településektől eltérően a Veldeni Advent hangulata az egész várost belengi, a kaszinótól kezdve egészen a kastélyszállóig. A fahéj, a narancs és a vaníliás kifli, valamint a fenyőágak és a méhviaszból készült gyertyák egymásba gabalyodó illata valóságos karácsonyi szimfóniává egyesül. A Veldeni Advent legkülönbözőbb helyein hallhatjuk a helyi kórosuk és rézfúvósok előadásait.

Emellett a veldeni karácsonyi vásár még számtalan további különlegességet is tartogat. A programkínálatot a hajón tartott kézműves foglalkozások, a Brunnerplatzon található kovácsműhely és adventi koncertek teszik teljessé. Aki pedig néhány percre megpihenne, de közben élvezni szeretné az karácsonyi vásár meghitt hangulatát, annak javasoljuk az adventi sétavonatot.

Pyramidenkogel 

Pyramidenkogel kilátótorony, a világ legmagasabb, fából készült kilátótornya különleges adventi élményeket kínál a felhők felett. A Wörthersee régió 100 méter magas, már messziről is jól látható ismertetőjegye különleges módon világítja meg az eget és lélegzetelállító kilátást kínál egész Karintiára.

A kilátótorony lábánál egy hangulatos adventi vásár várja a látogatókat tűztálakkal, ülőhelyekkel és faházakkal, amelyekben az Alpok–Adria régióból származó kézművesek (pl. kovácsok) termékei, valamint regionális finomságok várják a vendégeket. A zenei aláfestésről helyi együttesek, a gyermekek kikapcsolódásáról szórakoztató téli programok gondoskodnak.

Azok, akik autó nélkül utaznak a kilátótoronyhoz, használhatják a Wörthi-tavon közlekedő adventi hajót, majd a Maria Wörthből a Pyramidenkogel kilátóhoz és vissza közlekedő adventi buszjáratot. 

Millstatti-tó

A kihagyhatatlan programok közé tartozik még a Millstatti-tavon úszó "karácsonyfaerdő", amikor is egy tágas tutaj, az úgynevezett Tűzsziget alakul át ünnepi fényárban pompázó adventi vásárrá.

A Millstatti-tóban úszó "karácsonyfaerdőben" mindent a fahéj, a szegfűszeg és a tűlevelek átható illata leng be. A tágas tutajon kialakított különleges környezetben forralt borral, főtt kolbásszal és ízletes házi kenyérrel, valamint sült gesztenyével és további falusi specialitásokkal várják a vendégeket. A karácsonyi tutaj fedélzetén mindenki akár saját maga is megpróbálkozhat a karácsonyi kekszek sütésével. A több ponton gyújtott apró tábortüzek kellemes meleget és meghitt hangulatot biztosítanak.

Bad Kleinkirchheim

A bűbájos atmoszféra, a vonzó program kavalkád és az adventi szezon gyönyörű kézműves termékei évről-évre elvarázsolnak minket Bad Kleinkirchheim-ben. Karintia egyik leggyönyörűbb alpesi karácsonyi vásárát a Ronacher Termálhotel előtt tartják november végétől minden szombaton. A St. Katalin templom előtt gyertya kiállítás és az elmaradhatatlan Betlehem várja a sétálókat. Választhatunk karácsonyi ajándékot a rengeteg kézműves termékből, találunk, teát, mézet, szárított fűszereket, gyógynövényeket, adventi koszorúkat, kötött termékeket és még sorolhatnánk. A gyerekek pedig lufikba zárva küldhetik a Jézuskának kívánságaikat.

Villach

Villach, Karintia második legnagyobb városa elsősorban jó kedélyű lakosairól vált híressé, akik a délies napsütést és temperamentumot egyaránt a szívükben hordozzák. Erről nemcsak a farsangi időszakban adnak tanúbizonyságot, hanem advent idején is, amikor november végétől az egész óváros egyetlen hatalmas karácsonyi vásárrá alakul át.

Az adventi vásár öt különböző témával foglalkozik, így itt mindenki garantáltan talál kedvére valót. A város mindemellett nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a csaknem 60 adventi standon kizárólag helyi termékeket kínáljanak az árusok. Ez érvényes a "villachi forralt borra is", amely egy ősrégi, titkos recept alapján készül.

A Jézuska Villachba a Dráván, hajón érkezik, a Kongresszusi központ előtt köt ki, ahol a szenteste előtti utolsó vasárnapon hagyományos paraszti adventet tartanak.

A hagyományőrző "falusi adventen" a meghitt hangulat játsza a főszerepet: a szent estére való készülődés napjaiban tartott nagyszabású rendezvényből a szervezők szeretnének hagyományt teremteni. Céljuk, hogy megállítsák a Télapó globális térhódítását és helyette az alpesi karácsonyi hagyományok kerüljenek előtérbe. Már 2011-ben az első esemény alkalmával 8000-en voltak kíváncsiak a falusi adventre, amely hatalmas sikernek számít. Ezen felbuzdulva a szervezők idén is sok vendégre számítanak Ausztriából, Szlovéniából, Olaszországból és más helyekről is. Villachban ismét a hagyományok kerülnek előtérbe.

A vásári standok a karácsonyt követően is maradnak, csak a mikulások, krampuszok és karácsonyi díszek helyét malackák, négylevelű lóherék és patkók veszik át. 

A Városházánál februárig ideiglenes korcsolyapálya működik.

  • Karácsonyi vásár Villachban
  • Nagy Krampusz és Busó felvonulás a Villachi Advent keretében
  • Falusi advent Villach-ban
  • Újévi vásár a villachi Óvárosban
  • Számos szilveszteri ünnepség Villach-ban és a régióban
  • Három Királyok piac Villach-ban
  • Farsangi felvonulás Villach-ban

Petzen

Ausztria legmagasabban fekvő karácsonyi vásárát a Petzenen tartják, 1700 méteres magasságban: a ragyogó téli csodavilág helyi finomságokkal, zenei programmal, hagyományos kézműves termékekkel és tűzshow-val várja a vendégeket. Az adventi vásár könnyen megközelíthető hegyi felvonóval is, amiből csodálatos kilátás nyílik Dél-Karintiára. 

Tartomány:Karintia
GPS: 46° 43′ 19.9308″, 14° 10′ 50.11752″

Még nem érkezett hozzászólás!