» Olaszország

» Olaszország » Campania » Amalfi-part


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Kék-barlang Capri szigetének egyik legfőbb látványossága. A híres barlangba nem süt be a Nap, napfény csak az azúrkék tenger közvetítésével jut be, ez adja a barlang kékes árnyalatát.


Capri volt a Római Birodalom szíve tíz éven át, Kr.u. 27 és 37 között, itt tartózkodott ugyanis állandó jelleggel uralkodása idején Tibérius, aki igen kedvelte kellemes éghajlatát, de a merénylőktől rettegő császárt vonzotta a sziget magánya is.

A császár tizenkét villája között "ingázott" a szigeten, mind közül a Villa Jovis (Jupiter-villa) volt a legpompázatosabb, amelyet 300 méterre a tenger fölött építettek, s ahonnan rá lehetett látni a Vezúvra. A Villa Jovisból vetették a mélységbe azokat, akik magukra vonták a császár haragját. A 7000 négyzetméteres villáról említést tesz Tacitus római történetíró, Suetonius életrajzíró szerint pedig itt rendezte vad orgiáit Tiberius.

Capri leghíresebb látnivalója a Grotta Azzurra, vagyis a Kék Barlang. A Kék Barlang a sziget számtalan barlangja közül a legnevezetesebb, az 1. században Tiberius császár (Kr.e. 42 - Kr.u. 37) "úszómedencéjeként" szolgált, aki meztelen fiúk és lányok társaságában szeretett fürdőzni a barlang vizében.

A kutatók szerint a barlang igen pompázatos lehetett: 1964-ben fedeztek fel a régészek három antik szobrot, amelyek a tengerfenéken hevertek. Az egyik Neptunus, a rómaiak tengeri istenét ábrázolta, míg a másik kettő a görög Tritónt, a tenger trombitását. A félig ember, félig hal alakú Tritón Poszeidón görög tengeristen és Amphitrité, a tenger királynőjének fia volt. Tritón szülei víz alatti palotájában élt, s szigonnyal és kagylótrombitával a kezében járta a tengert. A kagylótrombita hangjára, ha erősen belefújt, heves viharok söpörtek végig a tengeren, de tompa zúgásától a legpusztítóbb vihar is
elcsitult, ha gazdája úgy akarta.

A megtalált szobrok alátámasztották az idősebb Plinius (Kr.u.23-79) római író, polihisztor állításait, aki szerint a tengeri
barlangot kagylótrombitán játszó Tritón-szobrok "népesítették" be. Feltehetően a Neptunus vezette Tritón-sereg a barlang sziklafalai mentén sorakozott fel, a szobrok térdig a vízben álltak.

A Kék-barlang egy kb. 50 méter magas barlang, amelynek nyílása lesüllyedt a tenger szintje alá, s így csak egy igen kicsiny nyíláson lehet megközelíteni. A napfény a külső tengerszintre verődik, s a fénytörés törvénye szerint látható a barlangon belül is: a kék szín nemcsak a vízbe ejtett tárgyakon, hanem a barlang falán és mennyezetén is visszatükröződik. A látogatónak azonban legalább 10-20 percre van szüksége, hogy ezeket a jelenségeket észrevegye, az emberi szemnek kb. ennyi időre van szüksége, hogy hozzászokjon a belső sötétséghez.

A barlangba a kikötőből induló kis csónakok szállítják a turistákat. Mivel bent elég szűkös a hely, egyszerre csak néhány csónak fér el. A turistákat este hatig viszik ki a barlanghoz, utána bárki beúszhat és a tömeget elkerülve is megnézheti ezt a természeti csodát.Tartomány:Campania
Település:Capri
Cím:Anacapri
GPS: 40° 33′ 16.76088″, 14° 12′ 37.90224″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward