» Magyarország

» Magyarország » Vas » Őrség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Vendvidék az ország legnyugatibb szeglete, itt kel fel a legkésőbb a nap Magyarországon. A történelmi Vendvidék teljes területe a Rábavidék mellett a Muravidéket is magába foglalta, amely ma Szlovénia része.


TÚRA

GYALOGTÚRA A JÁNOS-HEGYRE

A túra során megismerheted a Vendvidék jellegzetes tájait és különlegességeit. A magyar–szlovén határ mentén fekvő településen hangulatos, takaros házak és a köztük megbújó szőlőlugasok őrzik a régmúlt emlékeit. Hűs, árnyat adó erdőn át vezet az út a János-hegyi kilátóhoz, melyről letekintve igazi különlegesség tárul a szemed elé.

Túraútvonal: Felsőszölnök, Szlovén Mintagazdaság – Felsőszölnök, Szlovén Mintagazdaság

Táv: 8 km

Szintemelkedés: 170 m

Időigény: 2,5 óra

Túra besorolása: könnyű

RÁBAVIDÉKI KÖRTÚRA

A vendvidéki szórványtelepülés, Kétvölgy dimbes-dombos lankáin, gazdag természeti környezetben vezet ez a túra. Útközben a környék számos települését, természeti és kulturális értékét megismerheted. Kétvölgyre érkezve, a környező országok hegyeire is pompás kilátást nyújtó Katalin-hegyi kilátót, a kétvölgyi haranglábat, az apátistvánfalvai Határőr Emlékhelyet, és az orfalui haranglábat is érinti a túra. Mesébe illő tájakon járhatsz, melyek arra csábítanak, hogy újra visszatérj erre a gyönyörű környékre.

Túraútvonal: Kétvölgy, Katalin-hegy – Kétvölgy, Katalin-hegy

Táv: 21 km

Szintemelkedés: 343 m

Időigény: 6-7 óra

Túra besorolása: közepes

KÉTVÖLGYI KÖRTÚRA

Ez a rövid séta egy hamisítatlan vendvidéki falu, Kétvölgy körül vezet végig. A Katalin-dombi kilátótól indulva egy rövid erdei sétát követően érheted el a tiszta vizű Szakonyfalvi-patakot. A helyenként lápos-mocsaras rész az igazi vadon érzését nyújtja. Egy kaszálóréten átvágva érkezel meg a kétvölgyi haranglábhoz. Ahogy sétálsz, lábad előtt hever a tipikus vendvidéki táj: a dombokon egy-egy különálló ház, körülöttük szántók, kaszálógyümölcsösök és rétek. Tavasszal nagy számban virágoznak az ártéri mezőkön a réti orchideák, melyekről a Kétvölgy környékén húzódó tanösvényt is elnevezték.

Táv: 6,3 km

Szintemelkedés: 130 m

Időigény: 2 óra

Túra besorolása: könnyű

VENDVIDÉKI ZSIDAI BOLYONGÁS

Igazi erdei élménytúra, ahol végtelennek tűnő erdők, vadregényes patakok, gyönyörű rétek és kis tisztások váltják egymást. Apátistvánfalvától Szentgotthárd Zsida településrészéig kell menned, ahol eléred a Zsida-patakot. Ahogy a Vörös-oldalban felfelé haladsz, majd átbuksz a gerincen, gyönyörű látványban lesz részed. Mintha egy tengerszemhez érkeznél: a Hársas-tó zöldeskék vize mellett érdemes elmajszolni egy szendvicset. Innen nyugati irányba haladva térhetsz vissza a túra kiindulópontjához, Apátistvánfalvára.

Túraútvonal: Apátistvánfalva–Zsidahegy–Zsida– Hársas-tó–Farkasfa–Apátistvánfalva

Táv: 23 km

Szintemelkedés: 418 m

Időigény: 8 óra

Túra besorolása: közepes

GYANTÁSZOK ÚTJA

A kényelmesen járható, szintemelkedést alig tartogató, gyönyörű erdeifenyőkkel tűzdelt 2,5 km hosszú kiránduló útvonalon megismerkedhetünk a gyantászás hajdani mesterségével, és azt is megtudhatjuk, milyen különlegességekkel van tele az Apátistvánfalva környéki erdő. Családi túra, ami gyerekeknek és kamaszoknak is tetszeni fog.

A tanösvény 9 állomásán színes, informatív tájékoztató táblákról tudhatjuk meg, hogy mi jellemzi a vendvidéki erdők növény- és állatvilágát, mit jelent a szálalás, mit csinál az, aki gyantászik, és hogy mennyi mindent köszönhetünk az erdőknek. Az ismertető táblákról kiderül, hogy hazánkban már a 19. század elején rengetegen gyantásztak az Őrségben és a Vendvidéken, hiszen itt megfelelő mennyiségben voltak idős, 50 év feletti fenyőerdők, amelyek nélkülözhetetlen alapanyagai a gyanta kinyerésének.

A gyantászok egy speciális eszközzel, a gyantászgyaluval csak minimálisan, 3 mm mélyen belevágtak a fába, ezzel előidézve a gyanta a folyását. A sekély vágatoknak 45–60 fokos szöget kellett bezárniuk ahhoz, hogy a kicsorduló gyanta az alul elhelyezett felfogó edénybe folyjon. A fenyőfán maradt nyomokat, vájatokat és a gyanta gyűjtéséhez használt cserépedényt az egyik állomáson meg is nézhetjük.

Egy fa csapolása tavasztól őszig tartott, amíg a nedvkeringés aktív a fában. Ez idő alatt a gyantászok hetente egyszer-kétszer visszatértek a fenyőkhöz, hogy begyűjtsék a felfogott gyantát, amit aztán festőanyagokhoz, szappanok, bőrápoló krémek, illatosító olajok vagy éppen rágógumi készítéséhez használtak.



Tartomány:Vas
Cím:Szentgotthárd
GPS: 46° 57′ 10.26252″, 16° 16′ 29.47476″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward