» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton

Kékszalag Vitorlásverseny

2022. július 14.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2022. július 14. és 16. között rendezik meg Közép-Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyét, a Kékszalagot.


Július 14. és 16. között rendezi meg a Magyar Vitorlás Szövetség Közép-Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyét, a Kékszalagot, amelyet minden évben a Füredről induló nézőhajókról, a balatoni mólókról és strandokról több tízezren kísérnek figyelemmel.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A rangadón a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhette, amely a 155 kilométeres távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózta a tavat.

1942-ig a versenyre kétévente került sor, majd miután a világháború miatt kimaradt néhány év, a hagyományt 1947-ben ébresztették újjá.

Az évek során a vitorlástársadalom legnagyobb ünnepévé vált a verseny és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Győztese 1955-ben, 10 óra 40 perces idővel a legendás Nemere II. 75-ös cirkáló lett, amelynek fantasztikus rekordját csak 57 évvel később, 2012-ben sikerült megdönteni.

A versenycsúcsot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty - egy kétárbocos, magyar fejlesztésű katamarán - tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba. A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas nyerte meg Kékszalagot.

Az elmúlt két évtizedben a Kékszalag Közép-Európa legnagyobb tókerülő versenyévé vált. Volt olyan év, amikor csaknem 600 árbócos rajtolt el keleti irányba a balatonfüredi kikötőből.Tartomány:Veszprém
Település:Balatonfüred
Időpont:2022. július 14.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward