» Belgium

» Belgium » Vallon-Brabant » Vallónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A waterlooi csatamezőnek nincs temetője, egy múzeum és emlékmű jelzi, hol zajlott az európai történelem egyik leghíresebb csatája.


Braine-l'Alleud a belga Vallon Brabant tartományban található, és az amatőr történészek számára kötelező látnivaló. 1815-ben a francia és brit csapatok porosz erősítéssel a város kapujában találkoztak a waterlooi csatában. Az Oroszlándomb még mindig emlékeztet az eseményekre, amelyek Napóleon lemondásához vezettek. Braine-l'Alleud közel 4000 hektárnyi erdővel, parkokkal és tavakkal gyönyörűen zöld, és sétákra, kirándulásokra hívogat.

WATERLOO-I CSATA

A halottakat elégették vagy jel nélküli sírokba temették, a csontokat a gazdák műtrágyaként használták.

A Napóleon hatalmára végső csapást mérő grandiózus ütközet első összecsapására június 18-án került sor a francia és a vele szembenálló angol, porosz és holland erők között. Napóleon kora tavasszal szökött meg Elba szigetéről, ahová előző évben száműzték őt az angol-porosz-orosz-osztrák szövetséges hatalmak. Először Párizsba ment, ahol ismét megkoronáztatta magát, majd sebtében összetrombitált haderejével északra vonult, hogy megakadályozza a Wellington herceg vezette angol-holland hadak egyesülését a porosz Blücher marsall seregeivel.

Bár Napóleon kezdetben elkönyvelhetett bizonyos harci sikereket, terve végül nem sikerült, hatalmas emberveszteséggel járó, kíméletlen vérfürdő során megsemmisítő vereséget szenvedett az angol-porosz holland egyesített erőktől. Csak a csata első tíz órájában több mint tízezer ember vesztette életét, de az ütközet végére csaknem harmincezer halott maradt a harctéren, és a sebesültek száma is legalább ugyanennyi volt. 

Napóleon a vereség után hiába menekült Párizsba, ellenfelei rövid időn belül elfogták, és az Atlanti-óceán déli részén lévő Szent-Ilona szigetére száműzték, és ott is halt meg hat évvel később.Tartomány:Vallon-Brabant
Cím:Waterloo
GPS: 50° 40′ 46.34695″, 4° 24′ 18.90504″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward