» Belgium

» Belgium » Namur » Vallónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Meuse folyó partján, egy szűk szorosban fekvő 13 ezres Dinant Belgium alighanem legfestőibb fekvésű városa.


Ha a víz felől nézzük Dinantot, a város panorámája valószínűleg egy filmforgatásra emlékeztet - a város olyan elbűvölően simul a sziklafalakhoz. A templom büszkén magasodik a város teteje fölé, a történelmi fellegvár pedig, amelyben egy múzeum nyújt tájékoztatást a város történetéről, magasan egy sziklán trónol.

Dinant a Maas folyó legszebb szakaszán való elhelyezkedésének köszönhetően sok vízi sportot kedvelőt vonz, akik hajókirándulásokat tesznek a folyón. A barlangok szerelmeseinek érdemes ellátogatniuk a "La Merveilleuse" cseppkőbarlangba. Belgium egyik legszebb barlangjaként tartják számon fehér cseppkőalakzatai és vízesései miatt.

A városban született Adolphe Sax 1814-ben. Ezermester apja maga is készített fa- és rézfúvósokat és rövidel fia születése után felköltözött Brüsszelbe. Adolphe hamarosan kitűnt zenei tehetségével és leleményes fúvóshangszerépítő fantáziájával. Tökéletesítette a pánsípot, a klarinétot, a fagottot és önállóan is kidolgozott egy egész rézfúvós családot, amelyben a szaxofonon kívül voltak tubák, trombiták is, de az idő rostáján végül csak a nevét viselő, hajlott végű és nyakú szaxofon maradt fenn. A szaxofon mindjárt kezdetben élénk figyelmet keltett újfajta, az emberi hanghoz közelálló kissé nazális hangjával. Először a dzesszzenekarok kedvelték meg, később fokozatosan tért hódított a szinfónikus zenében, s az elmúlt évtizedekben egyre több szerző iktatja be főleg kamaraművekbe a szaxofont. A feltaláló sikerei csúcspontján Párizsba költözött, és ott is halt meg szegényen, szinte elfeledve.

Tartomány:Namur
Cím:Dinant
GPS: 50° 15′ 32.96736″, 4° 54′ 47.02464″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward