» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Bécsi Alpok


Értékeld Te is:

Az 1 km hosszú és 60 m mély, sziklás szurdokot korlátokkal, hidakkal tettek járhatóvá.


A Johannesbachklamm Alsó -Ausztria déli részén, a Bécsi Alpokban található, és népszerű kirándulóhely a régióban, évente mintegy 80 000 látogatóval. A körülbelül egy kilométer hosszú, családbarát túraútvonal hidakon és szurdokokon vezet át. A Johannesbachklamm téli karácsonyi vásáráról is ismert. 

A szurdokot 1902-ben nyitották meg a közönség előtt, biztonságos utat építve.

Mély rések a sziklafalakban

A 60 méter mély szurdok - amelyet korábban "Steinklaus" néven ismertek - mészkőben húzódik az északi Eichberg és a déli Dürrenberg között. Az áramló víz sok millió év alatt átrágta magát a mészkőn, mély réseket hagyva a sziklafalban.

A kő állandó pörgetése ugyanazon a helyen kulcs alakú mélyedéseket - úgynevezett "malmokat" - hoz létre. Az egyik ilyen malom a jól ismert "Marientritt", egyike a szurdok számos olyan helyének, amelyről az emberek legendás történeteket mesélnek. Az egyik a Jézus születése utáni időszakról szól.

A legenda szerint József és Mária a kegyetlen Heródes király elől menekülve a kis Jézussal és egy szamárral érkezett a Johannesbachklamm-szurdokba. Abban az időben nem voltak hidak, gyaloghidak vagy ösvények - nem volt könnyű út sem embernek, sem állatnak. Amikor a szent család e sziklás pusztaság közepén találta magát, megnyíltak az ég kapui, és a víztömegek lezúdultak. A szökevények egy nagy sziklás fülkében találtak menedéket. A vihar után ismét elindultak. A legenda szerint Mária lábnyomát hagyták hátra, amelyet az emberek "Marientritt"-nek vagy "Liebfrauentritt"-nek neveznek.

Ritka állatok és növények élőhelye

A Johannesbachklamm-szurdok különböző gyíkfajok, tűzszalamandrák, fűkígyók, szitakötők és pillangók élőhelye. A szurdok tiszta vizében rákok és pisztrángok élnek. A szomszédos erdőkben sokféle növényfaj terem: a páfrányoktól és a ciklámenektől kezdve a kockás virágokig és a ritka orchideáig, egy különleges orchideafajig.

A szurdok felfedezése

A szurdok felfedezése közben, Greith irányában találunk egy kis játszóteret és egy hüttét.

A szurdok bejárása kb. 2-2,5 órát vesz igénybe.

Ha nem akarunk ugyanazon az úton visszamenni, mint amerről jöttünk, a patakmederrel párhuzamosan futó kb. 4 km hosszú erdei ösvényt is választhatjuk, ahol csodálatos fenyőerdő vesz körbe.

Karácsonyi vásár

A würflachi talán az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb osztrák karácsonyi vásár. Az alig 1500 főt számláló kis alsó-ausztriai faluban minden évben mindössze egy hétvégén rendezik meg a hagyományos adventi vásárt, a szurdok bejáratánál, az erdő szélén, romantikus természeti környezetben.

A Würflachnál rendezett adventi vásár hatalmas attrakciója Ausztria legnagyobb feldíszített karácsonyfája. Nemcsak a 20 méter magas fa díszei méretarányosak, hanem a fa alatt elhelyezett ajándékok is: a síléc 6 méteres, a roller 2 méteres a szánkó pedig 1,5 méter magas.

Sziklák, fák és víz között számos bódé tolong a hagyományosan feldíszített karácsonyfa körül, karácsonyi hangulatot teremtve. Olyan kézművesek, mint az üvegfúvók, kovácsok, esztergályosok és fafaragók mutatják be tudásukat. A testi jólétről a kulináris finomságok - a forró italoktól a házi süteményekig - gondoskodnak.Tartomány:Niederösterreich
Település:Würflach
Cím:Johannesbachklamm
GPS: 47° 46′ 50.89008″, 16° 2′ 16.34388″
Honlap: http://www.wuerflach.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward