» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Stájerország északi vidékén található Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja, egy olyan különleges alpesi vidék ölelésében, amelynek sokszínűségét a szikla és a víz sajátos kölcsönhatása adja.


Az Enns folyó az évmilliók során átfolyó hatalmas vízmennyiségével mélyen bevájta magát az Enns-völgyi-Alpok hegységébe. A folyó áttörési szurdoka egyes helyeken maradandó élményt kínáló, akár 1800 méternyi meredek sziklafalat vágott át.

Nationalpark Gesäuse

Nationalpark Gesäuse, Gesäuse-bejárat, Himbeerstein, Hochtor (c) Österreich Werbung/Rainer Mirau

Kiemelkedően lenyűgöző a Gesäuse bejárata, ahol az eddig még nyugodt folyású Enns vadvízzé válik és nagy robajjal zubog át a meredek sziklafalak között. A sziklákon a mélybe zuhanó folyó messziről hallható zubogásának és robajának köszönhető a vidék sustorgást jelentő osztrák neve is.

Itt, az Enns folyó völgyében található Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja: szurdokok, vadpatakok, szép turistautak, gyönyörű alpesi legelők, mászási lehetőségek, továbbá a Steirische Eisenwurzen Nemzeti Park és a legnagyobb ausztriai GeoPark várja az idelátogatókat.

A régió nagyszerű élményeket kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Különösen kedveltek a gyermekeknek szóló ajánlatok, amelyeknek köszönhetően az apróságok játékos módon ismerkedhetnek meg a természettel.

A régió települései: Admont, Altenmarkt, Ardning, Gams, Hall, Hieflau, Johnsbach, Landl, Palfau, St. Gallen, Weißenbach, Weng, Wildalpen.

Menschen am Wasser, Rafting im Nationalpark Gesäuse
(c) Österreich Werbung/Lupi Spuma

A nemzeti parkban 2000 méter magas hegyek, termékeny völgyek és napsütötte alpesi fennsíkok váltogatják egymást. A régió látképét az Enns és a Salza folyók, a számtalan vízesés és a végtelennek tűnő sziklafalak határozzák meg.
A különböző életterek, mint a víz, az erdő, az alpesi legelő és a szikla szoros kapcsolatban áll az Admonti apátsággal, a Gesäuse Nemzeti Park kulturális központjával, meghatározó elemével. Az admonti apátságba tett kirándulást vétek kihagyni, hiszen itt található a világ legnagyobb kolostori könyvtára.

A Gesäuse Nemzeti Park erdőinek sajátosságát természetességük és sokszínűségük adja. A zöldellő erdőségek között bújnak meg a Gesäuse térség alpesi legelői, amelyek rendkívül gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhetnek.

Északról az Enns határolja a Gesäuse Nemzeti Parkot. A folyó számos veszélyeztetett növény- és állatfaj élőhelye.

A nemzeti park egyik legizgalmasabb látnivalója a "Weidendom" élmény- és kutatóközpont, ahol a család minden tagja megtalálhatja számítását. Az Enns partján elterülő Gesäuse Nemzeti Park kellős közepén, a pártalan magashegyi panoráma kellős közepén várja a látogatókat a Weidendom Látogatóközpont a természet megismerésére. A "Weidendom" és a körülötte kialakított park számtalan funkcióval bír - akár egy kalandos túrázás végállomásaként, akár a természetben elköltött piknik kiindulópontjaként is funkcionálhat. Miközben egyesek a talaj és a vizek fantasztikus és lenyűgöző mikrovilágában merülnek el, addig mások a nyugalom oázisaként zárják szívükbe a nemzeti park élményközpontját.

A "Weidendom" (Fűzfadóm) közelében számos családi túraútvonal is található, egy például a Palfaui Wasserloch szurdokba vezet. A túra elején egy függőhídon kelhetünk át a Salzán, majd vízesések mentén, fából készült stégek segítségével juthatunk tovább előre.

Aki pedig kedvet kapott hozzá, hogy gyalogosan vágjon neki a Gesäuse vidékének és embereinek megismeréséhez, az a legjobban teszi, ha a "Gesäuse Hütten" túrát választja, amely végigkanyarog az egész nemzeti parkon, sőt a szomszédos Eisenwurzen Natúrparkba is eljuthatunk rajta.

A gyalogos kirándulók mellett a kerékpárosokra is egyedülállóan gazdag választék vár: az Enns kerékpárút itt vezet keresztül és a Gesäuse kedvelt hegyikerékpáros térség is.

A kalandvágyók számára az Enns és a Salza folyón kajak- és raftingtúrák ill. magasban lévő kötélpályák kínálkoznak. Ugyancsak kedvelt dolog a: St. Galleni vízipark vagy a Palfauban kipróbálható íjászat.

Ausztria legsötétebb helye

Ha szabad szemmel akár 6000 csillagot is szeretne látni, Johnsbach a Gesäuse-hegységben Gesäuse Nemzeti Parkban a megfelelő hely. Szakértők szerint a hegymászó faluban van a legkevesebb fényszennyezés, és ezért a legsötétebb hely Ausztriában. Vezetett csillagvizsgáló túrákat rendszeresen tartanak a Gesäuse Nemzeti Parkban. Tartomány:Steiermark
Település:Admont
Cím:Gesäuse
GPS: 47° 34′ 54.1632″, 14° 35′ 26.80944″
Honlap: http://www.gesaeuse.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward