» Svájc

» Svájc » Valais


Értékeld Te is:

Lehet szeretni és gyűlölni, de a Wham! Last Christmas című karácsonyi dalát és a hozzátartozó klipet mindenki ismeri. A klipet a svájci Saas-Fee-ben forgatták több mint 30 éve, 1984-ben. A dal még ebben az évben, december 10-én jelent meg.


A legenda szerint annak idején George Michael és Andrew Ridgeley egy ingyenes svájci hétvégét ígért barátainak Saas Fee síterepén, cserébe csak szerepelni kellett a dal klipjében.

A saas-fee-i chaletben forgatott dal női szereplői az együttes vokalistái voltak, később Pepsi és Shirlie néven egy daluk top 10-es slágerlistás lett.

Érdekes, hogy bár mindenki ismeri a dalt, mégsem lett sosem első a brit slágerlistán. 1984 karácsonyán a listát az afrikai éhezők megsegítésére kiadott kislemez vezette, a Do They Know It’s Christmas. A segélydalban azonban ők is részt vettek, sőt, a még Last Christmas dal bevételeit is felajánlották a jótékonysági akcióhoz. Azóta a Last Christmas minden idők legtöbb példányában eladott kislemeze, amely sosem lett első.

Saas-Fee azonban nemcsak a Last Christmasról híres, itt van a világ legmagasabban fekvő, földalatti kötélpályás vasútja is, amely a Chessjen-gleccser jegén vág keresztül 2980 méterről 3456 méter magasba. A Metro Alpin vasút szintén 30 éves, 1984. december közepén adták át.

A Metro Alpin hegyállomásán, az Allalin-csúcson, 3500 méter magasban található Saas-Fee másik híressége a világ legmagasabban lévő forgó étterme. Innen lenyűgöző panoráma nyílik a négyezres csúcsokra, köztük az Allalinhornra, az Alphubelre és a Domra, amely 4545 m magasságával Svájc legmagasabb hegycsúcsa.

Szintén itt, az Allalin-gleccserben van Svájc legnagyobb jégbarlangja, az Eispavillon, amely a világ legnagyobb jégpavilon alagútrendszere.

Egyébként a zermatti Kis-Matterhorn (3883 m), és a Chamonix melletti Aiguille du Midi (3842 m) után a Mittelallalin Európában a harmadik legmagasabb pont (3573 m), ahová felvonóval feljuthatunk.

Az első svájci síelő is Saas-Fee-hez köthető. Johann Josef Imsegg plébános 1849. december 20-án Saas Fee-ből Saas-Grundba falécekből rögtönzött sítalpakon tette meg az utat, hogy egy haldokló híve segítségére siessen. Saas Fee napjainkban is minden évszakban rengeteg túrázót, síelőt vonz, ami a gyönyörű alpesi tájnak, a favázas házaknak és az autómentes falunak köszönhetően nem is csoda.

Saas-Fee mellett Saas-Grund, Saas-Almagell és Saas-Balen a Saas völgyének városkái, vagy ahogyan a köztudatban élnek: az Alpok gyöngyei. Saas-Fee terül el a legmagasabban, 1800m-en, és felvonóival 3600 méterig juthatunk fel. Akik pedig a szánkózást preferálják, szintén hódolhatnak szenvedélyüknek.

KIRÁNDULÁSOK

Szánkózás: Saas-Fee-ben található Európa egyik leghosszabb szánkózásra kiépített pályája, 11 kilométer hosszú. 

Feeblitz bobpálya

Mattmark Stausee, Saas-Almagell (részletek)

Felvonóval elérhető hegycsúcsok

Kreuzboden csúcs, Saas-Grund (részletek)

Hannig, Saas-Fee (részletek)

Längfluh, Saas-Fee (2870 m)

Spielboden, Saas-Fee (2450 m)

Plattjen, Saas-Fee (2570 m)

Hohsaas, Saas-Grund (3200 m)

Furggstalden, Saas-Almagell (1893 m)

Heidbodme, Saas-Almagell (2400 m)Tartomány:Valais
Település:Saas-Fee
GPS: 46° 6′ 32.78628″, 7° 55′ 46.96392″
Honlap: http://www.saas-fee.ch

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward