» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Duna mentén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A megközelíthetetlen sziklaszirten álló Aggstein várának aprócska Rózsakertjében a vár egyik ura egykor börtönt tartott fenn, ahol a foglyok vagy éhen pusztultak, vagy a mélybe vetették magukat.


Aggstein nagysága és jelentősége miatt az egyik legfontosabb vár volt egész Ausztriában, ma ez a környék legszebb kilátóhelye.

A Kuenringek hírhedt rablófészkeként már 1200 körül írásos emlékek említik a szirtre emelt erősséget. A várból a Dunán áthaladó kereskedelmi hajók kárára elkövetett garázdálkodásokat megelégelve először II. Frigyes (1231), majd 1295-ben Albert herceg romboltatja porig. 1429-ben építteti újjá a szintén nem túl makulátlan, kegyetlen ember hírében álló Georg Scheck von Wald. Száz esztendő múlva a török sereg Bécs ellen vonulva ostromolja a várat súlyos károkat okozva. 1606-ban Anna von Polheim-Parz tulajdona lett, aki ismét elkezdte felépíteni a várat. Ekkoriban épülhetett a kápolna, melynek fazsindelyes tetőzete viszonylag épen máig fennmaradt. További tulajdonosai nem különösebben foglalkoztak a romlásnak induló várral, így romossá, düledezővé vált.

Már a Kuenring fejedelmek idején is számtalan legenda keringett a vár híres rózsakertjéről: itt vár egyik ura egykor börtönt tartott fenn, ahol a foglyok vagy éhen pusztultak, vagy a mélybe vetették magukat. A Rózsakertben a rózsák helyett ma alpesi kert, a Wachauer Alpengarten található.

A vár fő látványossága a falakról nyíló fantasztikus panoráma a 300 méterrel lejjebb csillogó Dunára, a Wachaura.

Viszonylagos épségben van jónéhány része, köztük a romantikus várkápolna és a tágas lovagterem. Két pincehelyiségben rendeztek be kiállításokat, a vártörténeti és a térségben 1200 körül keletkezett Nibelung-ének ihlette kiállítást. A Nibelung-kiállítás megtekintése és a lovagi lakomán való részvétel maradandó élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A várrom felfedezéséhez igénybe vehetjük audioguide segítségét is.

Egészen a vár bejáratáig fel lehet hajtani autóval.

Belépő ára személyenként:
Felnőtt 6,50 EUR
Gyermek (6-16 éves korig) 4,50 EUR
Családi jegy 15,50 EUR. 6 év alatt ingyenes.Tartomány:Niederösterreich
Település:Schönbühel an der Donau
Cím:3642 Aggsbach Dorf
GPS: 48° 17′ 37.7362″, 15° 25′ 1.64222″
Honlap: http://www.ruineaggstein.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward