» Franciaország

» Franciaország » Grand Est

Châlons-en-Champagne, a Catalaunumi csata helyszíne


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Magyarországon talán jobban ismert Catalaunum néven, amely a Durocatalaunum rövidítése, ez volt a település neve a római időkben, az itt vívott csata jelentette ugyanis Attila hun birodalma széthullásának kezdetét. Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli.


A hunok 451-ben jutottak el a mai francia földre, elfoglalták annak nyugati részét, eljutottak Párizsig, amelyet a legenda szerint Szent Genovéva mentett meg a pusztítástól, s ostrom alá vették Orléans-ot is, amikor a rómaiak hadvezére, Flavius Aëtius nagy sereget gyűjtött össze ellenük. A hun sereg lassan visszavonult kelet felé, de a mai város közelében összetalálkozott Aëtius hadával. A csata hullámzó sikerrel folyt a délre egészen Troyes városáig terjedő térségben, de a döntő ütközet Catalaunum közelében zajlott le. Attila csapatai nem szenvedtek ugyan pusztító vereséget, de további visszavonulásra kényszerültek.

LÁTNIVALÓK

Cathédrale St-Étienne. A Marne partjának közelében álló katedrális évszázadokon át épült az 1230-as tűzvészben elpusztult templom helyén, s a munka jószerével csak a 18. század végére készültek el.

Église Notre-dame-en-Vaux. A Mau csatorna partján álló kisebb templom idősebb a katedrálisnál, a 12. században kezdték építeni. 56 harangból álló harangjátéka valaha a legnagyobb volt Európában. A francia forradalom idején súlyosan megrongálták, azóta helyreállították. A templom valaha a mellette álló kolostorhoz tartozott, amelyet a 18. században leromboltak, hogy helyet adjanak a kanonok házainak építéséhez.

Église St-Alpin. A 17. században épült, értékes ablakai közül a jobb oldali első kápolnáé azt a jelenete ábrázolja, amikor Châlons püspöke Attila előtt könyörög a városért.Tartomány:Grand Est
Cím:Châlons-en-Champagne
GPS: 48° 57′ 23.83848″, 4° 21′ 46.38636″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward