» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ostia Antica az ókori Róma tengerpartján állt. Nemrég kiderült, hogy az eddig ismert területénél legalább kétszer nagyobb volt.


Ostiát Ancus Martius (Marcius), az ókori Róma negyedik uralkodója alapította. Az új település háromféle célt szolgált - kijáratot nyitott a tengerre, biztosította a só- és gabonaellátást, valamint meggátolta, hogy az ellenség felhajózzon a Tiberisen (Teverén). A korábbi régészeti feltárások kiderítették, hogy a városmag (castrum) a Kr.e. 4-3. század fordulóján épült, az ásatások során napvilágra kerültek az ókori település fő útvonalai, épületei.

A császárkorban Róma kereskedelmi kikötőjévé fejlődő Ostia Antica egykori lakott területéből eddig mintegy 55 ezer négyzetméternyi volt ismert.

Az ókori város azonban ennél legalább 77 ezer négyzetméternyivel nagyobb volt. A felfedezést az Ostia Antica romjait több mint tíz éve ásó olasz-brit régészcsoport hozta nyilvánosságra. A római régészeti felügyelőség, a southamptoni és a cambridge-i egyetem régészei megtalálták Ostia Antica egykori városfalait, újabb kereskedelmi raktárait és eddig ismeretlen útjait is.

Ostia Antica határai nem ott húzódtak, ahol idáig feltételezték. A városnak nem a Tiberis-folyó húzott természetes határt, Ostia városfalai a folyón túl emelkedtek, tehát a Tiberis ugyanúgy kettészelte Ostiát, ahogyan Róma városát.

A számítások szerint Ostia Antica összesen 125 hektárnyi volt, kétszer akkora, mint a 66 hektárnyi Pompeji.
Az ókori város eddig ismeretlen részeit mágneses mérésekkel (magnetometria) fedezték fel. A romok egy részét ugyanis a később ráemelt épületek és termőföldek borítják. Ezért nem tudnak mindent felszínre hozni.

Ostia kiterjedt területe a régészek szerint azt bizonyítja, hogy a Rómával majdnem szomszédos városnak kiemelt szerepe volt a birodalom kereskedelmi forgalmában. Nem véletlen, hogy Traianus császár 110-112 között nagy kikötőt építtetett Ostia tengerpartján, amelyet már szintén kiástak.

Megközelítés Rómából

A Piramide metró B állomásáról a Roma-Lido ingázó vonattal körülbelül fél órát kell utazni, és az út a római tömegközlekedési jegyek 1,50 eurós árával fedezhető. A helyszín az Ostia Antica megállótól körülbelül tíz perc sétára található.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Via dei Romagnoli, 717, Roma
GPS: 41° 45′ 33.11006″, 12° 18′ 1.73448″
Honlap: https://www.ostiaantica.beniculturali.it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward