» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Bükk


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Szeleta-barlang Magyarország legjelentősebb őskori barlangi lelőhelye, Szeleta-kultúra névadója.
Lillafüred felett, a Szeleta-tető lejtőjén, 349 m tszf. magasságban nyíló barlang szabadon látogatható, bejáratához barlangjelzés vezet, megtekintéséhez csak lámpa szükséges.

A barlang hossza 115 méter. Bejárata és monumentális csarnoka méretét a nagyszabású ásatásoknak köszönheti. Az paleolit eszközök mellett tömegesen kerültek elő a jégkorszakban élt állatok csontjai is. Az itt talált babérlevél alakú kőeszközök alapján a Bükk más barlangjára is jellemző eszközkészítő ipart ma Szeleta kultúrának nevezik.

Szeleta park látogatóközpont

Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épül meg a Bükki Nemzeti Park Szeleta park látogatóközpontja.

A látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a "játszva-szórakozva tanulást" és egy Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását. A látogatóközpontban helyet kap A bükki barlangok évezredes titkai - Az ősember természete című kiállítás, s ehhez kapcsolódva a Bükk-hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakció-együttes.

A Bükkben több mint 1300 barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb "ősember-barlang" a Szeleta. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk természeti kincseire alapozva tervezték meg a látogatóközpontot, amely a tervek szerint 2022 végére készül el.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Miskolc
Cím:Szeleta-barlang
GPS: 48° 6′ 29.14128″, 20° 37′ 54.08364″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward