» Magyarország

» Magyarország » Csongrád-Csanád » Szeged


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 1879-es árvíz emlékére épült templom 1930-ra készült el. Színes üvegablakait Róth Miksa tervezte, gazdagon díszített belső terének érdekessége a Szűzanyát szegedi papucsban és szűrben ábrázoló mozaik. A templom nyugati tornyában kilátó van.
Mellette áll a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete, a dóm építése miatt lebontott középkori Szent Demeter-templom tornya. 1931-ben keresztelőkápolnává alakították, falait Aba-Novák Vilmos „Krisztus megkeresztelése” című festménye díszíti.

Dömötör-torony

A torony alapját még a 11. században építették, alsó, négyszögletes román stílusú része 12. századi, míg felső, nyolcszögletű folytatásának emeletei a 13. századból valók. Története során számos alkalommal átépítették, és csak a 18. században nyerte el végső formáját.

A műemlék az egykori barokk stílusú Szent Demeter-templom bontásakor került felszínre 1925-ben. 1931-ben falába ajtót vágtak, ennek íves felső részébe Szeged legrégebbi szobrát, a 12. századi "kőbárányt" illesztették. Belsejét - olasz mintára - keresztelőkápolnává alakították. 1932-ben Aba-Novák Vilmos meghívásos pályázaton nyerte el a torony oldalfalainak festési jogát; freskójának terveit a páduai nemzetközi egyházművészeti kiállítás nagy aranyérmével ismerték el. Az épület vizesedése miatt a falfestmények megrongálódtak, a képzőművészeti alkotást 2015-ben restaurálták.Tartomány:Csongrád-Csanád
Település:Szeged
Cím:Szegedi Dóm
GPS: 46° 15′ 16.67232″, 20° 8′ 54.96576″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward