» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron » Sopron


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:A sok vihart megélt sopronbánfalvi barokk kolostorról már az 1400-as évek elejéről van írott feljegyzés, az épület többször leégett, majd a Bécs ostromára készülő, 1532-ben ott átvonuló török seregek is megrongálták. A pálosok a törökök elől elmenekültek, majd 100 év után visszatelepülve új rendházat építettek; az épület 1643 és 1786 között a pálos rendtartomány noviciátusaként működött, de 1786-ban II. József rendeletben szüntette meg a rendet.

Attól az időtől a Brennbergbánya alkalmazásában álló tisztviselők lakásoknak használták. 1850-től helyőrségi kórház lett, de 1892-ben a mayerlingi karmeliták tulajdonába került. A szigorú imádságos rendet 1950-ben feloszlatták, a 23 nővért Nyíregyházára evakuálták. A kolostorban először idősek otthona, majd elmeszociális otthon működött, de az 1970-es évek közepétől üresen, elhagyottan állt.

A kolostorhoz tapadó Hegyi templom mindig is búcsújáró hely volt a csodatévő Fekete Mária-kép jóvoltából. A szentkép valószínűleg a lengyelországi Czestochowa kegyképének a másolata, és pálosok hozták a XVI. században Sopronbánfalvára 

A kolostor ma szállodaként üzemel.Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Cím:Sopronbánfalva

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward