» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Sarn-völgy bejárata felett található a meredek porfírsziklákon magasodó vár. A Runkelstein várát a 13. században építették, várkastéllyá 1386-ban kezdték átalakítani.


A várkastély (németül Schloss Runkelstein, olaszul Castel Roncolo) berendezése sajnos elpusztult az évszázadok során. Pazar szépségűek azonban a falakon látható 14-15. századi freskók.

Kastély Runkelstein, Kastély, Dél-Tirol

(c) pixabay

A várat 1385-ben Francis és Nicholas Vintl testvérek szerezték meg. A bolzanói gazdag kereskedők a tiroli Habsburgok belső köréhez tartoztak. Nicholas fontos bizalmi ember, pénzember volt, a tiroli uralkodó herceg Lipót III. által nyerte gazdagságát. Az új tulajdonosok életmódja a nemességgel versengett, ezért a várkastélyt felszerelték a korát megelőzően kényelemmel is, így kényelmes otthont adott az ott élőknek: illemhelyek, higiénia, ciszterna, és még vizet is biztosítottak veszélyhelyzetekre.

1390-től átépítették, és kívül - belül freskókkal díszítették. A freskók témái irodalmi jellegűek: a falakat Arthur király és a Kerekasztal, Trisztán és Izolda, Garel a virágzó Völgyben és Wigalois történetei díszítik. Az északi udvaron a Császár sorozat képei láthatók, a száz császárok eredeti medáljaival. A déli oldalon előcsarnok, és fából készült boltíves erkély láthatók.

Az egyik freskónak magyar vonatkozása is van. A táncjelenet ábrázoló freskón Károly Róbert felesége, Erzsébet magyar királyné vezeti a táncot

Miután a Vintl testvérek meghaltak Runkelstein családi tulajdonban marad még néhány évig, a 15. század második felében azonban a vár a gazdag Sigmund főherceg kezébe kerül, majd Miksa császár tulajdona lett. 1520-ban lőpor robbanás a vár déli részén olyan pusztítást végzett a várban, hogy a kapu rendszert és a falakat újjá kellett építeni.

1538-tól a vár Liechtenstein Kastelkorn birtokába jutott. Ez a család gondját viselte a várnak és építészeti változásokat végeztek a nyugati szárnyban. 1672-ben villámcsapás következtében a vár egész keleti része leégett. 18. században az épület erős romlásnak indult. A 19. században Runkelstein újrafelfedezte Josef von Görre, magas művészi értékű festményeit I. Lajos bajor király figyelmébe ajánlotta. 1868-ban az északi fal leomlott, a freskók egy része elpusztult, a megmaradt freskókat biztonságba helyezte és újonnan létrehozottakkal egészítették ki 1870-ban.

1881-ben János Salvator főherceg megszerzi Runkelsteint, ő adományozta 1883-ban Ferenc József császárnak. A bécsi építész, Friedrich von Schmidt Chief felújításokat végzett a kastélyon 1884-1888 között. Ebben az időben Schmidt a nyugati szárnyat biztonságba helyezte, egyben megújult déli szárny is, és újjáépítették az északi leomlott falakat is. A felújítás eredményeként egy elegáns Runkelstein jött létre, az ünnepélyes megnyitásra 1893-ban került sor, a várkastély azóta is Bolzanó egyik fő turisztikai vonzereje.

Belépő: 8 euró/felnőtt és 5,50 euró/gyerek.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Bolzano
Cím:Bozen, Kaiser-Franz-Josef Weg
GPS: 46° 30′ 59.94504″, 11° 21′ 31.43124″
Honlap: http://www.runkelstein.info

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward