» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nyár Révfülöpön.


Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó Révfülöpön

Lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra a 22 m magas Fülöp-hegyi Kilátóból, amely 2001-ben épült.

A Fülöp-hegyről kibontakozó balatoni panorámáról a világot járt neves földrajztudós, Cholnoky Jenő így írt:

"A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van."

A kilátótorony legfelső szintjéről bontakozik ki a Badacsony, a tanúhegyek és a Balaton déli partjának panorámája. 

Nyitás: egész évben nyitva, belépés díjtalan.

A közel 22 méter magas kilátó 2020. február 13-án leégett.

2021 nyarára a kilátót újjáépítették. Az új, 16 méteres kilátó erkélyei az eredeti szerkezettel ellentétben betonból épültek újjá, más tekintetben azonban teljesen azonos a 20 évvel ezelőtti előddel. Az év minden napján ingyenesen látogatható.

Ecséri templomrom

Révfülöp észak-nyugati határában áll a Balaton-felvidék egyetlen háromhajós, támpillérekkel erősített, ovális körítőfallal övezett falusi templomának romjai. A Szűz Máriáról elnevezett 11-12. század fordulóján emelt románkori templomot később gótikus stílusban átépítették.

MCC révfülöpi diáktábor

Csolnoké Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor Révfülöpön a Mathias Corvinus Collegium tulajdonában van.     

Az egykori állami vitorláskikötő és a főút északi oldalán elhelyezkedő diáktábor felújításával egy minden évszakban használható, korszerű, több száz fiatal elszállásolására, oktatására, sportra nevelésére és játékos foglalkoztatására alkalmas tehetséggondozó központ jön létre. A munkálatok folytatódnak. A táboroztatási és nyári oktatási lehetőséget nyújtó révfülöpi komplexum ingyenes a tehetséggondozó programokban tanuló fiataloknak.

Az MCC 2022 októberben kapta meg a révfülöpi ingatlant, amihez a kikötő mellett egyébként egy kastély is tartozik. A kormány akkor elképesztő vagyonnal tömte ki az alapítványt, drága ingatlanok mellett a Mol és a Richter 10-10 százaléknyi részvénycsomagjait is megkapták.

A partmenti területre azóta a 2F-Bau Kft. és GB Group Kft. húzott fel új épületet: egy új, 160 négyzetméteres épület kapott itt helyet, ahol a leírás szerint 30 gyerek és a velük foglalkozó 10-15 felnőtt fér majd el, mellette pedig oktatási programok és rendezvények megtartására is alkalmas lesz. Emellett fedett kerti medence, előadói pavilon és grillsütő is került az ingatlanra, valamint " közösségépítésre és oktatásra alkalmas hajókat" is beszereztek.Tartomány:Veszprém
Cím:Révfülöp
GPS: 46° 49′ 41.934″, 17° 37′ 49.26504″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward