» Magyarország

» Magyarország » Jász-Nagykun-Szolnok » Tisza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tisza-tó egyre népszerűbb a kerékpárosok körében. Tiszafüreden található Magyarország legnagyobb kerékpáros centruma. A tó 2020 nyarától körbebiciklizhető.


Biciklis és gyalogos komp, bringás pihenőhelyek és mosdók a kerékpárút mellett, valamint megújuló és teljesen új útszakaszok teszik kényelmesebbé a kerékpártúrázást hazánk második legnagyobb tava körül.

A régióba érkező turisták közel 70 százaléka biciklizik. Az ide érkező 100 turistából 68 bringázik, így az elmúlt időszakban a minőségi kerékpáros és vízisport szolgáltatók, illetve éttermek is megjelentek a régióban. Míg 2016-ban mintegy 20 ezer ember biciklizte körbe a Tisza-tavat, egy évvel később 31 ezer, 2018-ban 57 ezer, 2019-ban elérte az 58 ezret.

A Tisza-tó gátrendszerének tetején épített aszfaltos úton úgy lehet kerékpározni, hogy nem kell tartani az autóforgalomtól. A gátakat kezelő vízügyi igazgatóság kapukat helyezett el az autók kizárására. 

2005-2007 között a Tisza-tó körüli árvízvédelmi töltés koronáján a három méter széles kerékpárút épült meg, először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között.

A kerékpáros turizmus ugrásszerű fejlődését többek között azzal magyarázható, hogy a tó vízszintjénél 4-5 méterrel magasabb gátkorona asztfaltján haladva "egy csodálatos mozgó panorámapáholyból" gyönyörködhetnek a Tisza-tóban a kirándulók. 

2020 nyarától már új kerékpárúton tekerhetünk Tiszafüred és Poroszló között, amelynek átadásával biztonságosan körbekerékpározhatóvá vált a Tisza-tó. A Tisza-tó lett az új kerékpáros paradicsom.

A rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva.

2 híd épül a tó fölött, míg 1-1 híd a Tiszán és az öblítő csatornán vezet át. A projekt leglátványosabb eleme a Tiszán átívelő kerékpáros híd. Az átkelő hossza 280 méter, az íves főtartós acélszerkezet súlya 350 tonna. A tervezőnek egy könnyed, tájba illeszkedő szerkezetet kellett megálmodnia.

A szakasz a nemzetközi EuroVelo 11 kerékpárút része, Az útvonal Magyarországot Szegedtől a Zemplén északi csücskéig szeli át, jelentős részén a Tisza mentén halad. 

2021-ben a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő út lett az ország kedvenc bringaútja.

Kerékpáros kompok a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

2024 áprilisában két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

A Kiskörénél minden évben áthaladó, csaknem százezer kerékpáros közül nagyon sokan érkeznek családdal, és itt le tudják rövidíteni a kört, ha elfáradnak.

Az átkelés egyben attrakció is, hiszen a kompok fél órás útján megcsodálható a vízről a vízi világ. 

A kompokkal egy régi álom vált valóra, más a vízről körbe tekinteni ezen a vadregényes tájon, mint a partról, gátról.

Az északi és déli partot összekötő kompok Tiszaderzs és Tiszanána között közlekednek. A kompokkal a mintegy 70 kilométeres Tisza-tó kerékpárút-kört ketté lehet osztani, így lehet tekerni egy 25 kilométeres és egy 40 kilométeres kört is, és csaknem öt kilométeres hajózásra nyílik lehetőség a kompokkal a tó egyik legszebb részén. 

Tiszaderzsen nincs kijelölt szabadstrand, de Tiszanánán, a komp másik végpontján van.Tartomány:Jász-Nagykun-Szolnok
Cím:Tiszafüred
GPS: 47° 36′ 47.11572″, 20° 45′ 0.81288″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward